Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane, care a raspuns unei solicitari formulate de NewsIn, conducerea acestei structuri subordonate Ministerului Internelor si Reformei Administrative a decis sistarea activitatilor de perfectarea si semnare a contractului, pana la data solutionarii de catre instanta competenta a plangerii formulate de Subaru Motors Trading.

Pe de alta parte, Inspectoratul General al Politiei Romane a precizat ca societatea Ager Leasing IFN a fost singura care a raspuns anuntului de participare la licitatia pentru cele 300 de autospeciale 4X4 destinate Politiei Rurale si a fost declarata castigatoare. Inainte de finalizarea si perfectarea clauzelor contractuale, Subaru Motors Trading, prin intermediul societatii civile de avocati Nestor Nestor Diculescu Kingston Petereson, a formulat o contestatie referitoare la autospecialele Subaru. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, prin decizia nr. 2667/C3/1969/19.06.2008, a respins contestatia Subaru Motors Trading ca nefondata si a dispus continuarea procedurii, astfel incat Subaru Motors Trading a formulat o plangere la Curtea de Apel Bucuresti impotriva deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, precizeaza IGPR.

Potrivit politiei, pretul unei autospeciale Subaru Forester, conform ofertei Ager Leasing IFN, este de 160.134,92 lei, cu T.V.A. In acest pret sunt incluse toate echipamente si dotarile suplimentare solicitate de IGPR, contravaloarea reviziilor si a inspectiilor tehnice periodice, valoarea asigurarilor CASCO si RCA, montajul, proiectarea, omologarea si avizarea de catre institutii abilitate (B.R.M.L., R.A.R), precum si toate cheltuielile de leasing implicate (dobanzi, comisioane), precizeaza oficialii Inspectoratului.

Dintre dotarile suplimentare, IGPR a amintit echipamentul de radiocomunicatii Motorola, sistemul de avertizare optico-acustica Whelen, etilotestul electronic Alcotest 7410, radiotelefon portabil Motorola, conuri reflectorizante, sursa portabila de iluminare, baterie suplimentara, banda reflectorizanta cu tije de sustinere etc.

Precizarile vin dupa ce NewsIn a anuntat ca Subaru Motors Trading cere Curtii de Apel Bucuresti sa constate ca IGPR a cumparat 300 de autospeciale 4x4 de patrulare pentru politia rurala de la un ofertant care, sustine distribuitorul, nu ar avea dreptul sa vanda produse Subaru, aceasta firma avand, insa, si alte contracte cu institutii publice.

Astfel, compania Subaru Motors Trading sustine in instanta faptul ca societatea Ager Leasing IFN, care a vandut in leasing IGPR-ului (Inspectoratul General al Politiei Romane) 300 de autospeciale, nu ar avea autorizatie emisa de producatorii Subaru, iar actele depuse pentru participarea la licitatie a acestei firme ar contine informatii false.

De asemenea, potrivit actiunii, Subaru Motors Trading le cere magistratilor suspendarea procedurii prin care IGPR intra in posesia celor 300 de autospeciale, anularea procedurii de atribuire pentru lotul respectiv de autoturisme si respingerea ca innacceptabila a ofertei depuse de Ager Leasing la licitatie.

Potrivit actiunii facute in instanta de Subaru Motors Trading, Ager Leasing ar fi depus, pentru licitatia organizata de IGPR in scopul cumpararii celor 300 de autospeciale, documente potrivit carora aceasta firma are autorizatie emisa de un dealer autorizat, Pro Motor, insa acest dealer la randul sau nu face parte din dealerii Subaru.

Subaru Motors Trading sustine ca firma ofertanta, Ager Leasing, trebuia sa fie autorizata, deoarece numai producatorul sau un furnizor autorizat de catre producator ar putea avea dreptul sa ofere garantiile si asigurariile pentru produsele vandute, cerinte continute si de documentele pentru aceste achizitii.

„Probele administrate releva realitatea ca Pro Motor nu este dealer Subaru autorizat de catre producator, ci ca actioneaza in calitate de intermediar, neputand emite in persoana proprie autorizarea ceruta. Din probele depuse se confirma ca dealerul autorizat care ar putea emite o astfel de autorizatie nu este Pro Motor, ci dealerul german ALLRAD-AUTOMOBILE GmbH si eventual, distribuitorul german SUBARU Deutchland GmbH. Numai aceste entitati ar fi avut indrituirea sa emita autorizarea, direct catre ofertantul AGER Leasing, pentru ca aceasta autorizare sa fie conforma cerintelor documentatiei de atribuire, fapt care nu s-a relizat”, sustine Subaru Motors Trading in actiunea depusa pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

In aceeasi actiune, Subaru Motors sustine ca firma Ager Leasing nu ar fi indeplinit nici cerintele caietului de sarcini de la licitatie, in sensul ca unitatile de service pentru cele 300 de autospeciale prezentate in oferta Ager Leasing trebuia sa fie „agreate” de producatorul autovehiculelor Subaru.

Inspectoratul General al Politiei Romane solicita respingerea ca nefondata a cererii de suspendare a procedurii de atribuire inaintate in instanta de Subaru Motors Trading. IGPR sustine, in intampinarea depusa pe rolul Curtii de Apel, ca dealerul Pro Motor primise confirmarea si aprobarea de la producatorul german Subaru a faptului ca acestia le vor pune la dispozitie produsele marca Subaru, pentru a realiza oferta pentru cele 300 de autospeciale prin societatea de leasing Ager Leasing.

IGPR precizeaza, in acelasi document, ca Subaru Motors Trading poate sa faca o alta actiune in instanta impotriva dealerului Pro Motor, in cazul in care exista suspiciuni asupra autorizarii acesteia de catre producatorii Subaru.

In legatura cu unitatile de service propuse de Ager Leasing, IGPS sustine ca Ager Leasing a prezentat "o lista cu 5 unitati service autorizate de Pro Motor, dealer autorizat de autovehicule Subaru si echipamente suplimentare". "Astfel autoritatea contractanta (n.r. IGPR) a primit ceea ce a solicitat in caietul de sarcini, motiv pentru care a declarat admisibila oferta depusa", adauga IGPR in documentul depus in instanta.Procedura de achizitie a celor 300 de masini a inceput in mai 2007, se arata in actele din instanta, potrivit carora contractul de atribuire nu a fost, deocamdata, semnat.

Conform raportului procedurii de atribuire, intocmit in februarie, comisia de evaluare a desemnat castigator SC Ager Leasing IFN pentru 28 de loturi de masini din 31, care inseamna in total 2.923 de masini.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, societatea Ager Leasing IFN este detinuta de Mihail Bogdan Savin, actionar majoritar.

Despre acesta, presa a scris, de-a lungul timpului, ca a primit mai multe contracte cu societati de stat sau institutii, inclusiv cu Ministerul de Interne. Potrivit cotidianului "Ziua" din 22 septembrie 2006, aceasta firma a vandut Ministerul Administratiei si Internelor, in 2006, cele 6.000 masini Dacia Logan date politiei, la un pret dublu fata de cel la poarta fabricii.