Astfel, potrivit datelor Bancii Centrale, daca in decembrie 2006 creditele de refinantare insumau 350.285 milioane euro, la finalul anului trecut ajunsesera la 420.342 milioane euro. Asadar, in perioada 2006-2007, creditele de refinantare au inregistrat o evolutie pozitiva, cu o crestere de peste 20%.

La aceasta data, ca pondere in portofoliul total de credite acordate populatiei, creditele de refinantare reprezinta 2%, creditele ipotecare 20% si creditele de consum (inclusiv cele de consum cu ipoteca) 78%.

Din punctul de vedere al creditelor ipotecare, care au ca punct de pornire anul 2003, cu dinamica pozitiva de la an la an si un apogeu atins anul trecut, focusul bancilor a fost pe finantare, iar partea de refinantare a fost slab conturata, insa lucrurile ar putea sa se schimbe in viitor o data cu evolutia economiei, implicit a sistemului bancar astfel ca ponderea refinantarii sa creasca.

In alte tari, cu economii mai dezvoltate, refinantarea este o practica foarte comuna, un adevarat „sport national”, cum spun unele voci din piata.