Veniturile din servicii ale MobiFon, operatorul retelei de telefonie mobila Connex, au totalizat in primul trimestru al acestui an 197,8 milioane de dolari, cu 34% mai mult fata de nivelul consemnat in martie 2004, potrivit companiei. Veniturile totale ale operatorului s-au majorat cu 33,8%, pana la 209,4 milioane de dolari.

In primele trei luni, MobiFon a atras 112.590 de clienti, comparativ cu 215.096 in perioada corespunzatoare a anului trecut. Numarul total de utilizatori a urcat pana la 5,023 milioane, comparativ cu 3,67 milioane in urma cu 12 luni.

Din cifra totala, 34,8% dintre clientii Connex au abonament, comparativ cu 34,3% in decembrie 2004.
Compania estimeaza ca detine o cota de piata de 47% la finele lunii martie, pe fondul cresterii gradului de penetrare pe piata telefoniei mobile de la 35% la 49% in perioada aprilie 2004 - martie 2005.

Potrivit unui comunicat al Telesystem International Wireless (TIW), proprietarul MobiFon, venitul mediu pe utilizator a scazut usor, de la 12,76 dolari la 12,29 dolari, in principal in urma cresterii numarului de clienti cu 1,3 milioane in ultimele 12 luni. Circa 70% din noii clienti detin cartele preplatite.
Venitul operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) a urcat cu 31,8%, atingand nivelul de 101,9 milioane de dolari, fata de 77,3 milioane de dolari in aceeasi perioada a anului precedent.

Dividende de 6.100 de miliarde de lei

In luna martie 2005, actionarii MobiFon au aprobat dividende de 6.100 de miliarde de lei (214,9 milioane de dolari), care vor fi distribuite numai dupa indeplinirea unor conditii stipulate in contractele de imprumut ale companiei. Anul trecut, compania a acordat dividende de 4.607 miliarde de lei.
In conditiile de la 31 martie, valoarea maxima platibila a dividendelor este de 66,3 milioane de dolari si 13,9 milioane de dolari pentru actionarii minoritari, din care 12 milioane de dolari au fost platiti la 19 aprilie.
TIW avea, la finele lunii martie, datorii totale consolidate de 1,2 miliarde de dolari, din care 279,1 milioane de dolari la MobiFon si 695 de milioane de dolari la filiala din Cehia, Oskar Mobil.

MobiFon este o filiala a Telesystem International Wireless (TIW), operator de comunicatii mobile cu operatiuni in Europa Centrala si de Est si peste 6,9 milioane de utilizatori. In afara de MobiFon, TIW detine compania Cesky Mobil, care opereaza reteaua Oskar.

Alaturi de TIW, un alt important actionar este Vodafone, Marea Britanie, la care se adauga cateva fonduri de investitii. Recent, grupul britanic Vodafone a anuntat ca a incheiat un acord cu Telesystems International Wireless pentru a prelua 79% din capitalul MobiFon si toate actiunile Oskar Mobil din Cehia, in schimbul a 3,5 miliarde de dolari. Valoarea tranzactiei pentru MobiFon a fost estimata la 2,5 miliarde de dolari.
Principalul concurent al MobiFon este Orange Romania.

Ted Lattimore: Serviciile inovative, cu valoare adaugata - atuul nostru

"Connex si-a continuat strategia axata pe obtinerea de valoare, ceea ce se reflecta in cresterea puternica a veniturilor din servicii si in profitabilitate. Connex isi demonstreaza o data in plus pozitia de lider si abordarea inovativa a pietei. Recenta lansare a serviciilor 3G este doar unul din exemplele care ilustreaza aceasta strategie si un semn in plus al angajamentului nostru de a aduce valoare adaugata pietei din Romania", a spus Ted Lattimore, presedinte si COO al Connex.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.