Bucuresti, Capitala Romaniei, se poate mandri cu suprafete insemnate de terenuri agricole, situate in intravilanul si extravilanul orasului. Numai in sectorul 1 exista aproape 950 de hectare, in sectorul 4 - 740 ha, iar in sectorul 6 aproximativ 550 ha. Daca edilii celor sase sectoare ale Capitalei ar prefera mai degraba sa aiba in administrare terenuri pe care sa se poata construi fara probleme, specialistii din domeniul imobiliar nu ignora potentialul de dezvoltare al acestor zone.

"Suprafetele agricole reprezinta o rezerva de teren pentru investitiile imobiliare si sunt un plasament ideal", ne-a declarat Sorin Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM). Situatia va deveni si mai profitabila dupa transpunerea in practica a proiectului numit "Zona Metropolitana Bucuresteana" (ZMB). In Ilfov, spre exemplu, o serie de investitori s-au inghesuit sa cumpere terenuri agricole, in asteptarea unui moment propice castigurilor. Preturile variaza de la 1-2 euro/mp pana la 25 euro/mp, speculatorul putand sa obtina chiar un castig de 100% dupa viabilizarea terenului.

Cartierele rezidentiale iau locul culturilor

Consultantii de proprietate sunt de parere ca terenurile agricole situate in intravilanul orasului nu mai reprezinta de mult suprafete destinate exclusiv agriculturii. Situatia se va schimba intr-un timp relativ scurt, prin dezvoltarea unor proiecte rezidentiale, de birouri sau spatii industriale. Problema este ca majoritatea acestor suprafete agricole se afla in proprietate privata, iar pentru a se putea construi pe ele trebuie urmata o procedura destul de anevoioasa, dar si costisitoare - scoaterea din circuitul agricol. Acesta este doar primul pas, caci mai este necesara si implementarea unor reglementari urbanistice (planuri urbanistice zonale si de detaliu) pe cat de birocratice, pe atat de stufoase.

Pe harta Bucurestilor apar nume noi

Sectorul 1 al Capitalei, locul preferat al investitorilor, sinonim cu luxul imobiliar, are nu mai putin de 941 hectare de teren agricol, situate atat in intravilanul, cat si in extravilanul orasului. Deocamdata, proprietarii suprafetelor se multumesc sa cultive orz, ovaz, porumb, grau, furaje si floarea-soarelui pe o parte din terenul arabil, insa reprezentantii Primariei sectorului 1 ne-au informat ca exista anumite planuri de dezvoltare pentru aceste terenuri.

Si in sectorul 4 exista o suprafata de 740 ha de teren arabil, alte sase fiind cultivate cu vii, la care se mai adauga 16 ha de livezi. In ultimele doua luni au fost inregistrate cresteri semnificative de preturi la aceste terenuri agricole, de la 12 euro la 20 euro/mp, dupa ce Adrian Inimaroiu, primarul acestui sector, si-a anuntat intentia de a atrage investitii pe o suprafata de 250 ha, situata la iesirea din Bucuresti. Alte 554 ha de teren agricol se afla in intravilanul sectorului 6, in zonele Giulesti, Peco Militari si Prelungirea Ghencea, majoritatea fiind terenuri private.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.