O "Pasare in vazduh" a lui Brancusi a fost vanduta pentru fabuloasa suma de 27,45 milioane de dolari la Casa Christie’s, devenind cea mai scumpa sculptura achizitionata vreodata la o licitatie.

Lucrarea maestrului Brancusi este cea mai scumpa sculptura achizitionata vreodata la licitatie. Fostul record fusese stabilit de o alta creatie a romanului - "Danaide" - data in 2002, tot la Christie’s, pentru 18,159 milioane de dolari.

BATALIE.

Inaintea competitiei, specialistii Christie’s considerau ca "Pasarea in vazduh" va aduce 8-12 milioane de dolari. Dar socoteala de "acasa" nu s-a potrivit cu cea din "targ". Lucrarea din marmura si piatra, cu o inaltime de 121 de centimetri, a starnit interesul a "sase licitanti seriosi" care s-au luptat pe viata si pe moarte pentru ea, noteaza The New York Times. Batalia finala s-a dat in doi, ambele "personaje" licitand prin telefon. "Pasarea" s-a adjudecat in cele din urma pentru 24,5 milioane de dolari, suma la care s-a adaugat comisionul casei de licitatii (20% pentru primele 200.000 de dolari din pret si 12% pentru restul sumei).

PRESUPUNERI

Dar atmosfera a ramas incendiara si dupa caderea ciocanelului care marca vanzarea "Pasarii". Asta deoarece cei prezenti s-au lansat in speculatii in legatura cu identitatea cumparatorului, scrie presa newyorkeza. Printre numele vehiculate s-au numarat Paul Allen - cofondator al Microsoft, Sammy Ofer - colectionar israelian celebru, Ronald Lauder - magnatul din domeniul cosmeticelor, si S.I. Newhouse Jr. - proprietarul Companiei media Advance Publications, conform The New York Times.

REGASITA

Trecand peste barfe, "Pasarea in vazduh" a fost "ascunsa" de ochii publicului inca de la iesirea sa din mainile creatorului. Specialistii n-au stiut de ea pana recent, cand un expert de la Christie’s a descoperit-o intr-o casa din Franta, unde s-a aflat din 1937. Anterior, "Pasarea" facuse parte din colectia lui Leonie Ricou, prietena cu Brancusi si cu alti artisti celebri, precum Picasso, Modigliani si Gonzalez. O surpriza, avand in vedere ca pana acum se stia ca Ricou detinea doar trei opere de Brancusi - o "Maiastra" din bronz, o varianta a "Sarutului" si probabil o "Muza adormita". Se pare ca Ricou a cumparat "Pasarea in vazduh" in 1928. Dupa moartea ei, in jurul anului 1930, sculptura a ramas in grija sotului, belgianul Alexandre Stoppelaere, pana in 1937, cand a fost vanduta unui predecesor al celui care a scos-o la licitatie.

MAIESTRIE

Aceasta lucrare este una dintre variantele de "Pasari in vazduh" si a fost realizata in perioada 1922-1923. In cazul celei vandute la Christie’s, ideea de pasare este capturata atat de atent in marmura, incat pana si fibrele albe ale pietrei joaca un rol in compozitia ei, unind cele doua parti ale corpului intr-un tot unitar. "Este o sculptura extraordinara - o adevarata emblema a secolului al XX-lea si este cu atat mai interesanta, cu cat este o descoperire nou-nouta", a declarat Christopher Eykyn, seful Departamentului de arta moderna si impresionista de la Christie’s, citat de CNN.

IN TOP

O alta lucrare a lui Brancusi (foto) - "Sarutul" - a ocupat locul 27 in top 100 al celor mai bine vandute obiecte de arta din lume anul trecut, intocmit de publicatia online Artprice.com. Aceasta lucrare s-a vandut cu 8 milioane de dolari pe 4 noiembrie 2004, in cadrul unei licitatii organizate de Sotheby’s la New York. Ca urmare a acestui record, Constantin Brancusi a urcat pe locul 64 in topul celor mai bine vanduti artisti la licitatiile organizate in intreaga lume in 2004, o evolutie spectaculoasa, avand in vedere ca maestrul nostru se regasea in 2003 doar pe pozitia 755.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.