Intreprinderile mici si mijlocii aflate in blocaj financiar considera statul direct raspunzator de aceasta situatie. "Aproximativ 40-45% din totalul datoriilor catre firmele mici si mijlocii provin de la firmele de stat", a declarat presedintele Consiliului pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

Patronii IMM-urilor acuza institutiile statului de neseriozitate deoarece amina la nesfirsit sa-si plateasca obligatiile asumate. "Ca sa participe la licitatii, IMM-urile trebuie sa prezinte niste garantii, dar firma de stat care organizeaza licitatia nu da nici o garantie ca va plati la timp furnizorul de bunuri sau de servicii", a spus Neculai Vitelaru, vicepresedintele CNIPMMR. Reprezentantii asociatiei au cerut ieri modificarea legii contractelor economice si au propus stabilirea unui termen-limita de plata obligatoriu pentru autoritatile si institutiile publice, de cel mult 30 de zile de la data receptiei produselor, serviciilor si lucrarilor livrate sau executate de IMM-uri. Intreprinzatorii au mai propus impunerea unor penalitati de intirziere si dobinzi penalizatoare similare cu cele percepute contribuabililor care nu platesc la timp taxele si impozitele.

Potrivit asociatiei citate, cuantumul penalitatii de intirziere trebuie sa fie minimum 0,5% pentru fiecare luna sau fractie de luna, iar cel al dobinzii penalizatoare trebuie sa fie de minimum 0,06% pentru fiecare zi de intirziere. De asemenea, IMM-urile propun ca in 90 de zile de la depunerea cererii in instanta sa se treaca direct la recuperarea creantelor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.