Potrivit unui comunicat remis ieri spre publicare, BNR a redus dobanda de referinta pe luna mai 2005 la 7,96%, fata de 8,45% in luna aprilie si 10,75% in martie.

De asemenea, la finele lunii aprilie 2005, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul a 12,897 miliarde de euro.

Cresterea de 335,1 milioane de euro inregistrata in luna aprilie 2005 a fost rezultatul urmatoarelor operatiuni: intrari de 1.080,7 milioane de euro reprezentand cumparari ale bancii centrale de pe piata valutara, venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului si altele si iesiri de 745,6 milioane de euro, reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, plati cotizatii, comisioane bancare si altele.

Rezerva de aur s-a mentinut la 105 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1.128,3 milioane de euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (valute plus aur) sa se situeze la peste 14,02 miliarde de euro.

Pana la sfarsitul anului 2005, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 1.114 milioane de euro.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.