Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, de luni, 500 de monede din argint dedicate aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui Simion Barnutiu, unul din liderii miscarii revolutionare a romanilor ardeleni din 1848, a anuntat, luni, banca centrala.

Monedele din argint au o valoare nominala de 10 lei, o greutate de 31,103 grame, un diametru de 37 milimetri si marginea zimtata.

Aversul (fata monedei) prezinta un fragment din acuarela lui Costache Petrescu - "Adunarea Nationala de la Blaj", peste care se afla inscriptia "MAREA ADUNARE NATIONALA DE LA BLAJ - MAI 1848".
In partea stanga se afla anul emisiunii - 2008, scris vertical, in partea superioara este inscrisa valoarea nominala - 10 lei, langa chenar este inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", iar in dreapta, stema Romaniei.

Reversul monedei de argint prezinta portretul lui Simion Barnutiu, iar in stanga, inscriptia "SIMION BARNUTIU" scrisa vertical si, dedesubt, inscriptia "200 ANI DE LA NASTERE". In partea dreapta sunt trecuti anii 1808 si 1864.

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, in limba romana, engleza si franceza.

"Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si Casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR", se mentioneaza in comunicat.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicata aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui Simion Barnutiu, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.