Martorul-cheie din dosarul Zambaccian, in care Adrian Nastase este suspectat ca ar fi fost mituit cu bunuri din China in valoare de 500.000 de dolari, Cristina Popa, a dezvaluit pentru HotNews.ro dedesubturile afacerii in care a fost implicata.

Teama

Fostul premier a fost cercetat de procurorii DNA in dosarul Zambaccian I, fiind suspectat ca ar fi primit drept mita unele bunuri importate din China, precum si o serie de lucrari de amenajare interioara, toate achitate din conturile firmelor Vertcon si Conimpuls, din Bacau. Potrivit procurorilor, cele doua firme erau controlate de Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii, institutie subordonata fostului premier. Fostul administrator al firmei Vertcon din Bacau, Cristina Popa, a declarat pentru HotNews.ro ca a acceptat, de frica, sa plateasca din banii firmei chinezariile lui Nastase. "Evident ca mi-era frica de familia Nastase. Cui nu i-ar fi fost?", a afirmat Cristina Popa. Ulterior, aceasta a devenit actionar majoritar, insa deciziile continuau sa fie luate de Irina Jianu. "Irina Jianu a venit la mine si mi-a cerut sa intocmesc documentele de import din China. Nici macar n-am vazut vreodata acele containere. Ce interes aveam eu, care conduceam o firma din provincie, sa platesc campania electorala a lui Adrian Nastase sau sa achit importuri din China a unor marfuri care nu-mi foloseau la nimic si de care stiam ca nu intra in patrimoniul societatii? Am facut-o de frica, stiam ce putere avea familia Nastase si, in plus, eram avertizata de Irina Jianu ca nu ma pot pune cu premierul", a spus Cristina Popa.

Chinezarii

Printre bunurile importate in 2002 de firma de constructii Vertcon in favoarea familiei Nastase, se numara, conform rechizitoriului DNA, aparate de taiat oua, peruci, strecuratori, aparate de curatat scame, clopotei, brazi de Craciun, perne, ciucuri de draperii etc. Cristina Popa a mentionat ca si-a vandut actiunile in 2005, inainte ca procurorii DNA sa demareze ancheta in dosarul Zambaccian, si nici nu i-a denuntat pe Irina Jianu si Adrian Nastase dupa 2004, ci doar atunci cand a fost sigura ca procurorii nu aveau legaturi cu fostul premier PSD. In momentul in care i s-au cerut explicatii, Popa a spus tot ce se intamplase, mai ales ca "operatiunile erau evident ilegale". "Eram constienta ca faceam o ilegalitate cand am achitat acele importuri", a declarat Cristina Popa. "Dosarul acesta nu este politic, oricat ar vehicula unii ziaristi aceasta ipoteza. Eu stiu cel mai bine acest lucru, pentru ca am fost direct implicata, am semnat acele acte", a dezvaluit fostul administrator.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.