Presedintele Traian Basescu a catalogat Sommet-ul pentru Mediterana, ce s-a desfasurat duminica la Paris, drept un succes politic, deoarece evenimentul i-a adus laolalta pe presedintii Siriei si Libanului, precum si liderii Israelului si ai Autoritatii Palestiniene, relateaza NewsIn

"Era greu sa-i vezi la aceeasi masa pe presedintii Siriei si Libanului, greu de intrevazut ziua in care presedintele Israelului si Siria vor sta la aceeasi masa, sau Autoritatea Palestiniana si Israel", a spus presedintele Traian Basescu, care a apreciat ca sommet-ul pentru Mediterana a fost un succes din punct de vedere politic.

Presedintele a mai spus ca toate cele 43 de state prezente la lucrarile sommet-ului, inclusiv aceste tari intre care nu existau cele mai bune relatii bilaterale, au incercat impreuna sa gaseasca solutii si sa-si ia angajamente pentru dezvoltarea zonei mediteraneene.

Seful statului a precizat ca, desi Libia nu a dat curs invitatiei Frantei de a participa la sommet, va deveni cu siguranta parte in continuare procesului Barcelona.

Traian Basescu a tinut sa evidentieze faptul ca, in cadrul sommet-ului s-au adoptat sase proiecte, legate de reducerea poluarii maritime, autostrazile maritime si terestre, protectia civila, energia alternativa, educatia si initiativa mediteraneeana pentru dezvoltare si afaceri, proiecte care vor beneficia si de finantare UE. Astfel, in urmatorul ciclu, proiectele pentru Mediterana vor beneficia de 5,3 miliarde de euro din partea UE si a altor 2 miliarde de euro din partea Bancii Europene de Investitii. Pe de alta parte, se mizeaza si pe finantarile private.

Presedintele a lansat din nou un apel catre companiile romanesti, pe care le indeamna sa revina pe pietele traditionale din zona mediteraneeana, investitiile lor fiind garantate de Uniunea Europeana, prin unul dintre punctele adoptate duminica.

Declaratia finala adoptata de cele 43 de state prezente la sommet-ul de la Paris cuprinde o serie de decizii politice care au ca principal scop asigurarea securitatii in zona mediteraneeana si lupta eficienta impotriva terorismului.

Procesul Barcelona Uniunea pentru Mediteraneeana va beneficia de un secretariat cu structura permanenta formata din statele membre UE pe de o parte si cele din bazinul mediteraneean, pe de alta parte, care se va ocupa de realizarea proiectelor adoptate de cele 43 de state, si de doi copresedinti, unul din partea UE, celalalt din partea statelor mediteraneene, mai informeaza NewsIn.

Duminica s-a mai stabilit si ca, o data la doi ani, sa se organizeze un sommet pentru Mediterana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.