Mircea Dinescu lanseaza solutia desfiintarii CNSAS. Cazimir Ionescu sustine ca UE nu permite aceasta mutare. Ladislau Csendes ar putea fi schimbat din fruntea institutiei pentru ca "este o mana prea moale"

Mircea Dinescu a declarat ieri ca este satul de "ameteala" existenta la CNSAS si ca se gandeste serios ca institutia ar trebui desfiintata. El considera ca din moment ce la alegerile locale au candidat "personaje care au facut politie politica", nu mai vede ce poate face.

Cazimir Ionescu, membru al Colegiului, este mai moderat si sustine ca o astfel de masura nu se poate realiza, deoarece Uniunea Europeana nu accepta acest lucru. In schimb, el cere o evaluare a functionarilor CNSAS, spunand ca este inadmisibil faptul ca timp de sapte ani Directia Juridica, condusa din ianuarie de Popescu Alexandru Francesco, nu a exprimat niciodata un punct de vedere asupra dosarelor. Surse din Colegiu ne-au precizat ca o alta solutie o reprezinta schimbarea presedintelui CNSAS, Ladislau Csendes, al carui mandat a expirat in luna ianuarie, deoarece este o "mana prea moale" pentru a conduce.

Situatia din interiorul CNSAS a devenit tensionata dupa ce ZIUA a dezvaluit ca Protocolul de colaborare cu MIRA a stat la "dospit" in sertarul unui functionar de la Directia Juridica sase luni, timp in care re­prezentantii CNSAS asteptau arhiva de la Interne. Din cauza acestei indolente a functionarilor, transferul documentelor de la minister a fost practic blocat. Mircea Dinescu a fost transant si a spus ca "CNSAS se poate desfiinta, deoarece exista o ameteala in jurul sau". El considera anormal faptul ca Doru Giugula, care a primit verdict de politie politica, a putut candida pentru Primaria Sectorului 3. Initiatorul legii de organizare si functionare a CNSAS, Marius Oprea, a recunoscut faptul ca in acest moment exista o criza de autoritate la nivelul institutiei. "Daca exista tensiuni in interior regret ca nu am construit altfel Ordonanta de Urgenta sa nu mai existe Colegiul. Eu am dorit respon­sabilizarea Colegiului si a institutiei. Regret ca nu m-am tinut tare si, cu toate spaimele lor, nu am construit o noua institutie, ci doar am refacut-o pe cea veche", a sustinut Oprea. El i-a avertizat pe reprezentantii Colegiului ca "nimic nu este batut in cuie" si ca legea de functionare a institutiei se afla la Comisia Juridica a Senatului unde poate fi modificata. "Pot propune o noua varianta de lege. Imi pare rau acum ca nu am adoptat o solutie radicala la scrierea Ordonantei si sa fie numit Constantin Ticu Dumitrescu in fruntea institutiei", a adaugat consilierul premierului. Conform acestuia, in blocajul existent cu MIRA a existat o incapacitate de comunicare intre cele doua institutii, ceea ce este grav.

Evaluarea functionarilor

"Directia Juridica nu a dat timp de sapte ani nici un punct de vedere asupra dosarelor. In cazul Voiculescu, cand am cerut directorului de la Juridic sa semneze documentele, si-a dat demisia. Am atras atentia de mai bine de doi ani asupra proastei functionari a institutiei. In toate momentele cruciale, directorul de la Juridic ne-a lasat sa ne descurcam singuri", ne-a declarat Cazimir Ionescu. El s-a aratat revoltat de faptul ca unii functionari ai CNSAS castiga mai bine decat membrii Colegiului. "Baieteii astia trebuie sa inteleaga ca pe umerii lor apasa o responsabilitate. Cu exceptia a doua-trei compar­timente, in rest celelalte sunt conduse iresponsabil. Daca ar veni o mana mai ferma la conducerea institutiei in doua-trei saptamani multi si-ar da demisia", a sustinut membrul CNSAS. El a adaugat ca va propune o evaluare pe toate sectoarele de activitate pentru a se vedea cine merita banii primiti. Surse din institutie ne-au declarat ca situatia directorului Departamentului Juridic urmeaza sa fie analizata in sedinta de joi a Colegiului, nefiind excluse anumite sanctiuni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.