Presedintele i-a criticat duminica seara pe magistrati, in cadrul manifestatiilor care au avut loc cu ocazia sarbatoririi Zilei Justitiei.

“Aceasta intilnire e dominata de esecul justitiei, pe care-l vom avea consfintit in doua saptamini”, a spus seful statului, Traian Basescu, la sarbatorirea Zilei Justitiei, organizata de CSM la Hotelul Rex din Mamaia. Dupa ce a sosit jovial si a avut rabdare sa asculte opt discursuri tinute de personalitati ale sistemului judiciar si nu numai, presedintele s-a adresat magistratilor prezenti la sarabatoare in mod liber.

Potrivit Gandul, seful statului declarase anterior ca are la el un discurs foarte bine pregatit, intins pe 30 de jumatati de pagini. De precizat faptul ca Traian Basescu a parasit sala de festivitati inainte de incheierea propriu-zisa a activitatilor programate.

Dupa cum relateaza Jurnalul National, supararea lui Traian Basescu pare sa fi fost creata de finalul discursului presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa. Acesta s-a adresat sefului statului in mod direct si l-a rugat sa nu mai folosesca sintagma “baieti rai si baieti buni”, “pentru ca baietii rai ajung sa ne comenteze noua solutiile”. Asa se face ca Traian Basescu a dat replica, spunind ca “baieti buni si baieti rai, fete bune, fete rele sint peste tot, si in rindul procurorilor, si in rindul judecatorilor”.

Basescu si-a exprimat dezamagirea din cauza faptului ca nu s-a reusit ca, de ziua Justitiei, romanii sa primeasca drept cadou stoparea monitorizarii Romaniei de catre Comisia Europeana. “ Puteati ca astazi, de Ziua Justitiei, dumneavoastra sa faceti un cadou celor 22 de milioane de romani: incetarea monitorizarii Romaniei.” Traian Basescu a precizat ca, “indiferent cum va fi raportul de tara de la Bruxelles, acesta va reflecta realitatea din Romania”. Presedintele a mentionat ca Guvernul Romaniei si-a luat angajamentul ca intr-un an si jumatate, timp care se implineste in cateva zile, sa faca progresele cerute de Uniunea Europeana, lucru pe care tara noastra nu l-a reusit.

Presedintele a precizat ca exista si “procurori si judecatori exceptionali”, dar a mentionat ca si in Justitie, ca si in alte domenii, exista “baieti buni si baieti rai si fete bune si fete rele”. informeaza Cotidianul.

"Aroganta nici unei puteri nu foloseste nimanui, fie ca e aroganta puterii executive in rapot cu romanii sau celelalte puteri, fie ca e aroganta justitiei in raport cu romanii si celelalte puteri. Ideea utopica a separarii puterilor, a nelucrarii in comun, ne poate duce la un eveniment de acest gen. Justitia nu este a dumneavoastra. Iar eu nu pe dumneavoastra va reprezint. Eu ii reprezint pe romani in fata dumneavoastra(…)Indiferent cum va fi acest raport al Bruxelles-ului pe Justitie, el va reflecta realitatea de la noi(…)Dumneavoastra sunteti o putere in statul roman. Va chem la parteneriat pentru a preveni ceea ce s-ar putea intampla dupa incetarea monitorizarii: activarea clauzei de salvgardare si scoaterea Romaniei din Europa”.

Traian Basescu a parasit sala direct de la tribuna, plecind in rumoarea stirnita de vorbele sale. Dupa furtuna creata de presedinte, cei prezenti la Ziua Justitiei au fost invitati sa se linisteasca cu muzica de camera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.