Executivul nu a aprobat pana acum fondurile necesare derularii programului antigrindina anul acesta, desi meteorologii au anuntat un an cu multe ploi cu gheata.

Aproximativ un sfert din recoltele din Prahova, Iasi, Vrancea, Timisoara si Mures sunt compromise din cauza grindinei care a cazut in ultimele doua luni. Pagubele puteau fi evitate daca Guvernul aproba pana acum proiectul de hotarare ce prevede alocarea fondurilor necesare derularii programului antigrindina.
In prezent exista o baza in judetul Prahova cu 12 puncte de unde se pot lansa rachete antigrindina pe raza judetului, dar si in Buzau. Totodata, specialistii asteapta aprobarea hotararii de guvern pentru a putea pune in functiune alte puncte de lansare a rachetelor antigrindina in judetele Iasi, Mures, Vrancea si Timisoara.
Sistemul antigrindina a fost nefunctional timp de sase luni din cauza membrilor Executivului care nu au cazut de acord asupra hotararii de guvern, dupa ce a fost introdusa pe ordinea de zi de trei ori.

„In plus, premierul Tariceanu a fost sfatuit de unul dintre consilierii sai sa faca economie, pentru ca sistemul nu este neaparat necesar. Asa s-a ajuns ca documentul sa zaca la Guvern de sase luni.
Proiectul elaborat de Ministerul Agriculturii avea toate avizele necesare, doar trebuia sa fie aprobat intr-o sedinta a Executivului. Numai ca acest lucru nu s-a mai intamplat din cauza discutiilor aparute pe marginea eficientei sistemului“, ne-au declarat surse guvernamentale.

„Au fost alte prioritati si alte probleme de rezolvat. Este adevarat ca s-au inregistrat pagube. Saptamana viitoare o sa luam, din nou, in discutie aceasta tema“, a incercat sa explice George Caunei, directorul Departamentului Antigrindina din cadrul Ministerului Agriculturii. Acesta ne-a mai declarat ca programul antigrindina trebuie neaparat sustinut cu fonduri, mai ales ca anul acesta „meteorologii au preconizat ca vor fi foarte multe reprize de grindina“. „Zonele vizate de grindina sunt Prahova, Buzau, Banat, Valea Moldovei si Mures. Daca nu se vor aloca banii, nu stiu ce vom face“, a adaugat George Caunei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.