Nicolae Linca, singurul roman campion olimpic la box, a murit aseara la 79 de ani in casa sa din Feisa, judetul Alba. Era imobilizat la pat si suferea, de Alzheimer, Parkinson si coxartroza.

„Este o stire trista pentru boxul romanesc. A fost un mare campion care ne-a lasat o mostenire pe care, cu atat mai mult, suntem datori de acum incolo sa incercam sa o egalam si, de ce nu, sa o depasim", a declarat pentru Adevarul, presedintele FRB Rudel Obreja.

Nicolae Linca, nascut la 2 ianuarie 1929, a fost medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Melbourne (1956, categoria 67 de kilograme), ramand in istorie dupa ce a castigat finala olimpica din Australia, impotriva irlandezului Fred Treidt, avand fracturata incheietura mainii drepte.

Si-a fracturat mana inca din primul meci, dar nimeni n-a stiut, toti au crezut ca e vorba doar de degetul mare. A strins din dinti si a cucerit aurul. Inainte de Melbourne insa, a fost la un pas sa nu fie selectionat, cei din federatie considerand ca sunt altii mai buni.

Din 1990, fostul boxer suferea de coxartroza la soldul drept si Parkinson post-traumatic si a fost diagnosticat si cu Alzheimer. In cei peste 40 de ani de cariera, Nicolae Linca a disputat 306 meciuri oficiale, din care a pierdut doar 25. In 1973, la 44 de ani, a fost trecut in rezerva de la clubul Dinamo, cu gradul de locotenent-colonel.

Potrivit EVZ, in 2005 a fost decorat de presedintele Basescu cu Ordinul “Meritul sportiv” clasa I.

Rezultate olimpice:

Victorie la puncte contra lui Hector Hatch (Fiji)
Victorie la puncte contra lui Nicholas Andre (Africa de Sud)
Victorie la puncte contra lui Nicholas Gargano (Marea Britanie)
Victorie prin decizie 3-2 contra lui Frederick Tiedt (Irlanda)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.