Traian Basescu si Sorin Oprescu sunt personalitatile publice in care romanii au cea mai multa incredere, presedintele si primarul general cumuland, conform unui sondaj IMAS difuzat ieri, de doua ori mai multe aprecieri pozitive decat liderii principalelor partide politice.

Pentru prima oara de cand este presedinte, Traian Basescu este concurat serios la capitolul incredere in personalitatile politice. Astfel conform unui sondaj IMAS, efectuat in perioada 6-19 iunie, care a testat increderea in personalitatile politice, rezulta ca presedintele Traian Basescu intruneste 45% din voturi, pe locul doi situandu-se Sorin Oprescu, cu 40% din aprecieri, informeaza Romania libera.

Potrivit Cotidianul, campania electorala si victoria de la Primaria Capitalei l-au propulsat pe Sorin Oprescu direct pe pozitia a doua in topul increderii romanilor in politicieni, iar Basescu a pierdut sapte procente fata de luna octombrie a anului trecut arata datele Barometrului de Opinie Publica realizat de IMAS.

Cei doi sunt succedati de democrat-liberalul Theodor Stolojan, cu 26%. Premierul Tariceanu este devansat in clasament de Gigi Becali, astfel seful Executivului contabilizeaza 23% din increderea populatiei, in timp ce Gigi Becali inregistreaza 25%.

Liderul PSD, Mircea Geoana, primeste 21% din incredere, Emil Boc - 20%, Bogdan Olteanu - 13%, la egalitate cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Ei sunt urmati de social-democratul Miron Mitrea - 8%, de presedintele UDMR Marko Bela - 6%, de omologul sau conservator Daniela Popa si Ioan Talpes - ambii cu 5%, potrivit Ziua.

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, ele ar fi castigate de PDL, cu 40%. Pe locul doi s-ar situa PSD, cu 26%, iar liberalii ar contabiliza 18% din voturi, potrivit unui Barometru al Opiniei Pubice pe luna iunie, realizat de IMAS. Studiul arata ca PNG si UDMR ar obtine cate 5 la suta fiecare. Sub pragul electoral se afla PRM - 3%, PC - 2% si PIN - 1%. Marja de eroare a cercetarii realizate intre 6 si 19 iunie este de plus minus 2,8%.

O pondere semnificativa, 22%, din cetatenii cu drept de vot nu se vor prezenta la urne sau se declara indecisi.

50% dintre romani cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita

Rezultatele sondajului vin pe un fond de scepticism al romanilor fata de modul in care este condusa tara. Intrebati daca guvernul actual conduce Romania mai bine sau mai rau decat precedentul, care l-a avut in frunte pe Adrian Nastase, 46% dintre subiecti au raspuns „la fel“. Un procent de 23% dintre romani cred ca guvernul actual este mai performant si tot 23% sustin contrariul. 8% dintre cei chestionati nu au raspuns. Mai mult, 50% dintre cei intervievati sunt de parere ca Romania se indreapta intr-o directie gresita. Doar 43% au spus ca tara se indreapta intr-o directie buna, iar 7% nu au stiut ce sa raspunda, dupa cum informeaza EVZ.

Sondajul IMAS a fost realizat pe un esantion de 1.245 de persoane si are o marja de eroare de +/-2,8%

Potrivit Adevarul, PSD-istul Alin Teodorescu este unul dintre actionarii IMAS. El s-a aflat la un moment dat chiar la conducerea institutului, renuntand la aceasta calitate in 2004, cand a fost acceptat functia de sef al Cancelariei Primului Ministru.

La alegerile europene, din 25 noiembrie 2007, IMAS a dat PSD un scor mai mic decat urma sa obtina in realitate. Sondajul de atunci, realizat intre 10 si 22 octombrie 2007, avea o marja de eroare de plus minus 2,8%.

Sondajul credita PD cu 27%, PSD cu 13 procente, PNL cu 12%, PNG cu 6%, PRM cu 5 procente, iar UDMR si PLD nu ar trece pragul electoral.

La alegeri, PD a obtinut aproape 29%, PSD - 23%, PNL - 13%, iar fostul PLD - 7,7%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.