Meteorologii avertizeaza ca astazi temperaturile vor fi insuportabil de mari, mai ales pentru sudul tarii: peste 35 de grade Celsius.

Cat despre noaptea aceasta, vremea ne-a mai pregatit o surpriza: ploi torentiale, cu fulgere si vijelii, in nordul, estul, centrul tarii si la munte. Maine, vremea va fi de asemenea caniculara, iar termometrele vor indica la umbra 37 de grade. Si pentru ca temperaturile mari nu vin fara victime, ieri serviciul de ambulanta a fost solicitat pentru nu mai putin de 30 de persoane, carora li s-a facut rau pe strada din cauza caldurii. De asemenea, temperaturile ridicate au generat inmultirea excesiva a capuselor, care au facut primele victime la Buzau.

In numai 24 de ore, vremea din tara va fi caniculara, ca mai apoi sa avem parte de furtuni puternice. Astfel, Administratia Nationala de Meteorologie a emis pentru astazi o atentionare cod galben de canicula pentru mai multe judete ale tarii. In noaptea de marti spre miercuri vom avea parte insa de furtuni.

In judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov si Bucuresti, se asteapta in aceasta dupa-amiaza temperaturi de 36 si 37 de grade Celsius. Dar in noaptea de marti spre miercuri, meteorologii anunta ca sunt asteptate ploi torentiale, cu fulgere si vijelii, in nordul, estul si centrul tarii si la munte, posibil si in celelalte regiuni ale tarii.

Peste 30 de victime

Caldura din ultimele zile a facut deja cateva zeci de victime. Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti a fost solicitat, ieri, pentru nu mai putin de 30 de persoane cazute in strada. Conform directorului medical al SAMB, Alis Grasu, cifra nu este alarmanta, deoarece anul trecut au existat zile in care au fost inregistrate si 90 de cazuri de persoane cazute in strada.

Fara corturi de prim-ajutor

Ministerul Sanatatii a decis eliminarea corturilor pentru canicula, pentru ca nu sunt ventilate si, astfel, devin inutile pentru cei care vor sa se adaposteasca de caldura. "Folositi spatii cu aer conditionat, cum ar fi scolile, dispensarele. farmaciile si centrele comerciale", le-a recomandat, ieri, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, prefectilor din tara, in cadrul unei videoconferinte. In plus, acesta le-a mai cerut prefectilor sa mediatizeze locatiile care vor fi destinate celor care au nevoie sa se adaposteasca de caldura, prin toate mjloacele posibile.

Cum putem combate canicula

Pentru a diminua efectele caniculei, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei, dar mai ales persoanelor in varsta si a celor cardiace, sa evite expunerea la soare intre orele 11.00 si 18.00, sa consume cel putin trei litri de apa pe zi, sa evite consumul de cafea si bauturi alcoolice si sa faca dusuri cu apa calduta. Alimentatia trebuie sa contina cat mai putine grasimi si sare. Se recomanda fructe si legume proaspete, sucuri naturale facute in casa si ceaiuri neindulcite. Este recomandat si iaurtul, care hidrateaza la fel de bine ca un pahar cu apa. De asemenea, copiii de varste foarte mici nu trebuie expusi unui ambient calduros, hidratati foarte des si trebuie sa aiba o igiena impecabila.

Vremea a cauzat febra butonoasa

Temperaturile ridicate genereaza inmultirea excesiva a capuselor, cauzatoare de boli infectioase. Pana acum, au fost descoperite doua cazuri de febra butonoasa la Buzau. Autoritatea de Sanatate Publica a anuntat, ieri, unul din cele doua cazuri suspecte de febra butonoasa, aparute in luna mai, ce a fost confirmat serologic. Pacientul cu diagnosticul confirmat de febra butonoasa are 43 de ani si este din localitatea Ramnicelu. Conform directorului ASP, Celine Toader, pacientii intepati de capuse au prezentat stari febrile, iar in locul intepaturii au aparut eruptii, "ca niste butoane". Potrivit acesteia, ambii pacientii urmeaza un tratament specific bolilor infectioase si se afla in afara oricarui pericol.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.