Singura padure de pe litoralul romanesc, unica prin mixul de flora si fauna, este la un pas de a se transforma intr-un cartier rezidential de lux. Incepand cu anul 2006, Ppadurea Comorova a fost vanduta bucata cu bucata, zeci de mii de metri patrati ajungand pe mana investitorilor imobiliari. Desi organizatiile ecologiste au protestat impotriva macelului ecologic, defrisarile nu s-au oprit.

In momentul de fata, pe site-urile agentiilor imobiliare pot fi gasite anunturi valabile sau recent expirate cu terenuri de vanzare in padure, al caror pret a crescut de la an la an. "Vand teren Statiunea Neptun, Padurea Comorova, P. Caprioara, impadurit, intravilan, utilitati, aprobare constructie PA4, zona extraordinara pentru dezvoltare turistica, case de vacanta, 30.000 m2, negociabil. Pret: 60 euro". "Vand teren intravilan in zona Neptun - Padurea Comorova, cu suprafata de 2000 mp. Descriere: suprafata plana, ideal pentru investitie, fara utilitati pe teren, dar acestea se afla la o distanta de 55 m. Are carte funciara si toate actele la zi. Exclus intermediari. Pret: 140 euro/mp, negociabil". Acestea sunt doar doua dintre anunturile care au fost postate pe Internet. Agentia imobiliara Free Land a scos la vanzare nu mai putin de 84 de loturi de teren la Comorova. Dandu-ne drept posibili cumparatori, am sunat la aceasta agentie incercand sa aflam cum am putea achizitiona teren in padure pe care sa construim apoi o casa. Totul este foarte simplu. Reprezentantul agentiei Free Land ne-a asigurat ca, desi la ora actuala nu exista autorizatii de constructii pe terenurile in cauza, actele vor fi obtinute intr-un viitor destul de apropiat. "Exista loturi la Neptun, in zona Popasul Caprioarelor si la Olimp, tot in zona Padurii Comorova. Ideea e ca ar trebui sa mai asteptati pana veti putea construi locuinta de vacanta. Majoritatea terenurilor sunt cumparate, au mai ramas doar cateva loturi, dar lumea asteapta - daca doriti sa incepeti constructia maine, nu veti putea acest lucru.

Proiecte se intrevad, insa, mai ales pentru loturile de 450 de metri patrati, la 16.500 de euro. Nu se dau deocamdata autorizatii de constructie pentru ca, in momentul de fata, terenul este extravilan, el va trece la un moment dat in intravilan. In momentul in care se va da verde pentru avize, inclusiv pentru cel de mediu, de la Consiliu, atunci toata cheltuiala pentru trecerea in intravilan va fi suportata de cei care va vand dumneavoastra", ne-a declarat Camelia Ciobotaru, consultant imobiliar la Free Land. Interesant este faptul ca, desi reprezentantii agentiei sustin ca terenurile se afla intr-o zona de vie dezafectata, din imaginile postate pe site, cu scop de reclama, rezulta cu totul altceva: loturile se afla chiar in zonele impadurite.

S-a vandut, inca se vinde

Vanzarea unor bucati din padurea Comorova ne-a fost confirmata chiar de catre unul dintre consilierii locali din Mangalia. "Pot sa va confirm faptul ca s-au vandut halci intregi de padure si ca inca se mai vand", ne-a declarat Vasile Olan, fost candidat la Primaria Mangalia. Acesta sustine insa ca nu are o evaluare oficiala a suprafetei de teren care s-a vandut in padure. "Datele le au doar cei de la primarie pentru ca, prin reteaua cadastrala, toate tranzactiile trebuie sa treaca pe la ei. Noi nu avem evidente decat ceea ce am scos de la Cartea Funciara, pamantul pe care l-a vandut domnul Zanfir Iorgus (n.r. - primarul Mangaliei) si domnul Constantinescu (n.r. - consilier local), cum rezulta si din declaratiile de avere. Stiu ca fostul primar ii vanduse domnului fost procuror general al Constantei 1316 metri patrati, doua loturi, iar domnul Constantinescu a vandut in jur de 23.500 de metri patrati. Chiar in padure", a mai spus Olan.