Seful statului ataca frontal planul de izolare a Cotrocenilor si a PD-L urzit de "iresponsabilul" Iliescu. Presedintele a anuntat, la televizunea ieseana Tele M, ca viitorul premier va fi democrat-liberal. In jurul acestuia se va forma un Cabinet minoritar care va avea un sprijin de peste 40% in Legislativ

Seful Executivului va fi un democrat-liberal, dupa alegerile din toamna, a sustinut presedintele, intr-un interviu pentru postul de televiziune Tele M. Traian Basescu a mers pe ideea unui guvern minoritar puternic format de PD-L. Acesta a fost raspunsul presedintelui la demersul de izolare a pedelistilor, initiat, in opinia presedintelui, de Ion Iliescu. Intentia lui Basescu de a numi un prim-ministru din partidul prezidential se bazeaza pe faptul ca, la alegerile generale din noiembrie, parlamentarii vor fi alesi prin vot uninominal, adica isi vor face campanie pe banii lor. In aceste conditii, deputatii si senatorii vor accepta un Guvern minoritar, pentru ca refuzul de a sustine un astfel de Executiv ar duce la alegeri anticipate. Toti cei care vor fi castigat un mandat in Parlament vor refuza, probabil, un nou scrutin.

"Perspectiva imediata, alegerile legislative, va gasi doua partide cu structuri teritoriale foarte puternice si un al treilea care va avea rolul de mediere, daca PD-L nu va obtine 50 de procente. Dar daca a obtinut 31% pe structuri teritoriale foarte slabe in 2004, am sentimentul ca ar putea obtine o victorie politica foarte mare la alegeri. (...) In cazul in care nu va exista un partid cu 50%, putem imagina si o guvernare puternica minoritara, un partid care prin redistribuire ar atinge peste 40 de procente in Parlament. Ar putea reprezenta o solutie de guvernare puternica. Avem acum o guvernare cu 20%, daramite una cu 40 si ceva de procente prin redistribuire. Nu m-ar ingrijora neaparat sau nu prefigurez, in momentul de fata, o solutie a aliantelor", a explicat presedintele. El a mentionat ca afirmatiile sale se se bazeaza pe rezultatele primului tur al alegerilor locale. "Am vazut tot felul de aprecieri a primului tur. Eu cred ca sunt bune si reflecta o asezare a vietii politicii romanesti. Ca observator al vietii politice romanesti, va spun ca este pentru prima data cand doua partide au o puternica structura teritoriala, in conditiile in care, pana acum, PSD avea monopolul structurilor in administratia locala. In momentul de fata, tara a fost impartita intre doua mari partide, PD-L si PSD, cu un usor avantaj, din punctul de vedere al voturilor, pentru PD-L, dar mai este competitia turului II pentru marile orase", a mai spus seful statului.

"Lucruri pe care le regret"

Basescu a facut marturisiri privind lucrurile pe care le regreta. In afara faptului ca a spus, din nou, ca nu ar fi trebuit sa-l numeasca pe Calin Popescu Tariceanu in fruntea Guvernului, seful statului a aratat ca regreta - in premiera - unele iesiri fata de jurnalisti. "Sunt destule lucruri pe care le regret. Spre exemplu, unele iesiri de-ale mele, care sunt parte din modul in care eu sunt construit, dar ca presedinte poate trebuia sa mi le cenzurez total: celebrul episod cu ziarista din ziua referendumului sau alte incidente de limbaj. Dar, daca pe fond regret ceva, este ca am respectat protocolul Aliantei DA. Am avut retineri cand l-am desemnat pe domnul Tariceanu, care, din pacate, la sase luni mi s-au confirmat. Dansul a preferat sa o ia pe drumul pe care l-a impins Patriciu, catre PSD. Daca as fi numit un prim-ministru de la PD, Guvernul ar fi mers mult mai bine, iar eu as fi avut un parteneriat. Acest lucru il regret profund", a mentionat presedintele.

Iliescu iresponsabil

Presedintele a parut revoltat de Ion Iliescu. "Ati vazut chemarea lui Iliescu cu izolarea lui Basescu si a PDL. Nu poti sa ceri ca senator si ca fost presedinte al Romaniei sa izolezi un sef de stat sau un partid care are cel mai bun procentaj, fapt confirmat si la alegerile locale. O astfel de chemare la lupta, precum cea formulata de Ion Iliescu, este o atitudine iresponsabila", a spus Basescu. El a subliniat: "Nu-mi poate cere nimeni sa nu ripostez", pentru ca "inclusiv Constitutia ii permite" sa se pronunte. La inchiderea urnelor pentru primul tur de scrutin al localelor, Ion Iliescu declara: "Optiunea politica in momentul de fata e bararea PDL. Acesta trebuie sa fie obiectivul, unirea tuturor fortelor politice in jurul acestui obiectiv - bararea PDL, partidul domnului Basescu", a spus Iliescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.