Reprezentantii Ligii Asociatiilor de Producatori Agricoli din Romania au avut recent o intalnire cu cumparatorii de grau la care au stabilit un nivel al pretului graului. La intalnire au participat producatorii si 11 mari firme cumparatoare de cereale.

Pretul propus de Liga Producatorilor Agricoli cumparatorilor este de 6.800 lei vechi pentru grau la recoltare, orz 6.000, orz si orzoaica 7.000.

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Viorel Matei spune la BBC ca aceasta intalnire vine ca o contrapartida la intalnirea dintre patronatele din panificatie si depozitari care au propus preturi mai mici.

"Am avut sedinta la care au participat cumparatori, s-a lansat pretul la grau la recoltare 6.800", spune presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

"Un pret care da posibilitatea si depozitarului si prelucratorului sa traiasca, pentru ca nu putem fi de acord cu ceea ce doresc altii cu un pret de 4.000. Au fost foarte multi cumparatori, angrosisti care nu au comenta acest pret."

"A fost transmis Ministerului Agriculturii si vreau sa spun ca semnalul s-a dat, maine (n.r. miercuri) incepem recoltarea la orz daca nu ploua si astea vor fi preturile", a spus Viorel Matei.

Domnul Viorel Matei estimeaza ca pretul graului va ajunge in toamna la nivelul de 8.000 de lei in conditiile in care acum pretul graului recoltat anul trecut este de 7.500 lei vechi.

Specialistii Ministerului Agriculturii se asteapa la o productie de sapte-opt milioane de tone de grau ca urmare a conditiilor meteorologice bune, dublu fata de consumul din Romania.

Liga producatorilor atrage atentia asupra faptului ca estimarile legate de productia mare de grau sunt speculate de comerciati si brutari pentru a plati un pret mai mic.

Potrivit unui studiu realizat de organizatia International Grains Council anul acesta previzunile referitoare la productia de grau pentru perioda 2008-2009 vor ajunge la nivelul record de 650 de milioane de tone.

Organizatia a mai aratat in raport ca preturile graului au scazut deja cu 25 pana la 50 la suta.

Previziunea de crestere a productiei de grau arata perspective favorabile pentru mai multe state din Europa de Est, respectiv Rusia, Ucraina, Polonia si Romania.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.