Potrivit Romania Libera, la o intrebare a presei finlandeze despre ce poate face tara noastra pentru ca romii sa nu mai emigreze, seful statului a aratat ca aceasta problema poate fi pusa nu numai pentru romi, ci si cu privire la cele doua milioane si jumatate de romani care muncesc in strainatate. "Problema este cum facem ca romii sa aiba acelasi comportament ca orice cetatean al Uniunii Europene care munceste in alt stat UE", a raspuns presedintele.

"Romania nu va introduce niciodata restrictii pentru vreun cetatean de-al sau", a continuat Basescu, mentionand ca problema romilor trebuie rezolvata de Romanai impreuna cu guvernele tarilor in care acestia ajung.

In replica, presedintele Republicii Finlanda a intervenit spunand: "cersitul nu este o munca". "Nu suntem aroganti", a adaugat ea, vorbind despre problemele copiilor rromi cand vine vorba de educatie, si spunand ca Finlanda are o experienta de succes la capitolul integrarea rromilor, dar si a altor minoritati, cum este cea lapona, dupa cum relateaza Curentul.

Ea a subliniat, insa, ca fenomenul cersitului a fost un "soc" pentru Finlanda si mass-media din tara. Ea a aratat ca acesta este aspectul cel mai vizibil al tarii noastre. "Este pacat, aveti o reputatie atat de buna in multe alte privinte. Va rog, haideti sa facem ceva impreuna, sa rezolvam problema cersitului", a adaugat Halone.

Potrivit Ziua, dupa intalnirea cu omologul saufinlandez, Tarja Halonen, ca tara noastra are inca restante in zona angajamentelor asumate in ceea ce priveste lupta anticoruptie la nivel inalt.

Basescu a precizat ca a facut impreuna cu Halonen "o scurta analiza a modului cum Romania si-a indeplinit obligatiile asumate inainte de intrarea in UE, cu referire directa la modul de functionare a justitiei". "In aceasta zona, am recunoscut ca, in ceea ce priveste lupta anticoruptie la nivel inalt, Romania inca are obligatii de rezolvat in raport cu UE", a spus seful statului.