Acordul semnat luni de Italia si Romania va grabi intoarcerea in tara a micilor cersetori romani si a minorilor parasiti de parinti care se afla acum sub protectia statului italian.

Dupa trei ani de la inceperea negocierilor intre Romania si Italia, cele doua state au semnat luni, la Roma, acordul de repatriere a minorilor romani, care ar trebui sa rezolve problema copiilor institutionalizati in Italia. Potrivit ultimelor date oficiale, peste 2.300 de copii romani se afla momentan in grija statului italian.

Desi actul cuprinde doar principiile generale, care imbunatatesc cooperarea dintre cele doua state, reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) spun ca este un mare pas inainte, pentru ca vor colabora cu o singura institutie, aflata in subordinea Ministerului de Interne italian, care va fi obligata sa lucreze pentru repatrierea mai rapida a copiilor.

„Se va face un Comitet de experti romani si italieni, care va stabili foarte clar procedurile de lucru, dupa semnarea acordului. Italienii vor fi obligati sa nominalizeze autoritatea cu care sa comunicam direct, vom sti cine isi asuma responsabilitatea pentru aplicarea acordului, ceea ce inseamna si ca vom primi informatiile mai repede, pentru ca inainte erau mai multe institutii din Italia implicate, dar lucrau de capul lor, nu unitar“, a declarat pentru Cotidianul Cristina Cuculas, sefa serviciului Afaceri Europene si Relatii Internationale din cadrul ANPDC.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.