Un raport al Comisiei Europene arata ca Marea Neagra nu se ridica la standardele europene in ceea ce priveste calitatea apei de scaldat.
Studiul a fost realizat anul trecut si a urmarit calitatea apei in 35 de puncte de pe litoral. Doar in 10 dintre ele s-a constatat ca apa nu ar avea probleme. In rest - analizele arata frecvent depasiri ale parametrilor chimici si biologici. In fiecare an, Marea Neagra este traversata de 50.000 de nave, care aduc cu ele foarte multa mizerie.
“Practic marea functioneaza ca un receptor universal al intregilor ape, un fel de canal al apelor imputite care ajung aici”, spune Simion Nicolaev, directorul Institutului de Dezvoltare Marina din Constanta.

Practic marea functioneaza ca un receptor universal al intregilor ape, un fel de canal al apelor imputite care ajung aici

Declaratia domnului Nicolaev are in vedere faptul ca in Marea neagra se varsa Dunarea, iar Dunarea aduna, prin afluentii sai, cantitati imense de aluviuni - care aduc cu ele tot felul de substante care afecteaza calitatea apei Marii Negre.

Se estimeaza, spune Simion Nicolaev, ca in fiecare an in mare ajung peste 50.000 de tone de hidrocarburi - in special produse petroliere.
Calitatea apei marii este afectata si de faptul ca multe orase aflate de-a lungul Dunarii nu au statii de epurare.

Doctorul Luiza Caruceru, de la Autoritatea de Sanatate Publica Constanta spune ca, chiar si in aceste conditii, pare sa nu fie nici un risc pentru cei care fac baie in mare.

La momentul asta calitatea apei este buna si nu reprezinta un risc pentru sanatatea turistilor

“La momentul asta calitatea apei este buna si nu reprezinta un risc pentru sanatatea turistilor”.
“Sigur ca pe parcurs pot aparea diverse situatii pe care noi le vom semnala, daca va fi cazul, in functie de rezultatul analizelor facute pe probele de apa”, spune la BBC Luiza Caruceru.
Doctorul Caruceru se refera, dincolo de situatii accidentale, la posibilitatea aparitiei unor cantitati mari de alge, cum a fost anul trecut.

Pe de alta parte, oamenii de stiinta care studiaza apa Marii Negre sunt de parere ca aceasta se afla intr-un proces de revenire, dupa zeci de ani de industrializare excesiva si folosirea in agricultura a unor produse chimice - precum DTT-ul - ale caror efecte asupra mediului sunt cu greu indepartate.
Daca astfel de substante nu mai sunt acum folosite, iar activitatea industriala s-a redus foarte mult, un pericol mai nou la adresa calitatii apei marii, si nu numai, il reprezinta constructiile, unele dintre ele chiar in zona de coasta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.