Aviz amatorilor. Cei care si-au cumparat bilete la evenimentele organizate cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Beijing pot incepe sa-si faca griji. Guvernul chinez a dat publicitatii un ghid pentru strainii care intentioneaza sa viziteze China vara aceasta. Beijingul subliniaza foarte clar ca nu exista nicio garantie ca achizitionarea unui bilet la JO implica acordarea automata a vizei de intrare in tara, informeaza cotidianul american The New York Times.

Ca si cum nu ar fi de ajuns, ghidul avertizeaza foarte clar impotriva oricarei intentii de organizare a unei manifestatii sau de a introduce in tara materiale tiparite, critice la adresa regimului comunist. Si pentru ca lucrurile sa fie foarte „clare“ tuturor strainilor, Comitetul de organizare a olimpiadei de la Beijing a postat toate aceste „sfaturi“ de calatorie in China pe pagina sa de internet, dar doar in limba chineza.

A nu se murdari steagul Chinei

Putinii care stiu limba chineza si sunt dornici sa afle cum pot calatori in China anul acesta vor fi impresionati si de stilul impersonal in care sunt emise asa-zisele „sfaturi de calatorie“: „Arderea sau murdarirea steagului chinez este infractiune; simptomele de intoxicatie alimentara trebuie reclamate la departamentul local al sanatatii“. Alte sfaturi se refera, in acelasi limbaj de lemn, la interdictii privind arborarea de sloganuri religioase sau politice, cu scopul clar de a evita orice proteste cu privire la felul in care China a „rezolvat“ revoltele din Tibet.