Actrita franceza Catherine Deneuve si actorul si regizorul american Clint Eastwood au primit Premiul Special pentru intreaga cariera, la cea de-a 61-a editie a Festivalului de la Cannes, din partea juriului prezidat de Sean Penn.

Catherine Deneuve este protagonista filmului “Un conte de Noel”, in regia lui Arnaud Desplechin, selectat in sectiunea oficiala a festivalului, in timp ce Clint Eastwood a fost prezent la Cannes, cu noul sau film, “Changeling”, inscris de asemenea in competitia pentru Palme d'Or.

Cei doi au primit Premiul Special al juriului, care anul acesta, a fost prezidat de Sean Penn si i-a avut in componenta pe actorul si regizorul italian Sergio Castellito, regizorul francez de origine algeriana Rachid Bouchareb, premiat de doua ori la Cannes, pentru "Indigenes" (2006) si "Cheb" (1991), si regizorul thailandez Apichatpong Weerasethakul, castigator al Premiului Juriului de la Cannes pentru "Sud pralad" (2004), Regizorul mexican Alfonso Cuaron, actrita franceza Jeanne Balibar, realizatoarea si scenarista iraniana Marjane Satrapi, autoarea celebrei animatii, care a castigat Premiul juriului la Cannes anul trecut, "Persepolis", actrita americana Natalie Portman si actrita de origine romana Alexandra Maria Lara.

Catherine Deneuve a multumit juriului si si-a exprimat totodata recunostinta fata de regizorul Arnaud Desplechin si de colegii sai din film, in special actorii Mathieu Amalric and Jean-Paul Roussillon. “Sunt inca fericita, si in ziua de azi, sa fac filme ca acesta, atat de plin de energie, inteligenta, sensibilitate si unicitate. Atata timp cat vor mai exista cativa regizori rari ca el (Desplechin n.r.), imi voi dori intotdeauna sa continuu sa fac filme”, a declarat Deneuve la decernarea premiului.

Acelasi juriu, al competitiei oficiale, a acordat, pe langa Palme d'Or, Marele Premiu, care i-a fost inmanat regizorului italian Matteo Garrone, pentru “Gomorra”, de catre Roman Polanski. Filmul prezinta o lume guvernata de putere, bani si sange, in care traiesc locuitorii provinciei Napoli si Caserta, care nu se pot impotrivi sistemului instalat aici, numit “Camorra”. Doar cativa norocosi pot visa la viata “normala”. Filmul prezinta cinci povesti, in cadrul aceluiasi scenariu plin de violenta, ce infatiseaza o lume aparent imaginara.

Un alt film italian, “Il Divo”, de Paolo Sorrentino, care il prezinta pe fostul premier italian, Giulio Andreotti, a obtinut Premiul juriului, acordat anul trecut animatiei de satira politica “Persepolis”.

Actorul american Benicio del Toro a obtinut premiul pentru interpretare masculina, pentru rolul razboinicului Ernesto "Che" Guevara, in filmul lui Steven Soderbergh, “Che”. Premiul pentru interpretare in rol feminin, i-a revenit braziliencei Sandra Corveloni, pentru rolul din filmul lui Walter Salles, “Linha de passe”.

Regizorul turc Nuri Bilge Ceylan a primit premiul pentru regie, pentru filmul "Three Monkeys". Pelicula prezinta eforturile membrilor unei familii de a isi ascunde adevarul pentru a ramane uniti.
Fratii Dardenne, aflati in competitie cu "Le silence de Lorna", au primit premiul pentru scenariu. Cineastii belgieni Jean-Pierre si Luc Dardenne au castigat Palme d'Or, in 1999, pentru “Rosetta”, pelicula cu care a fost comparat filmul lui Cristian Mungiu, “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, castigator la Cannes anul trecut, si in 2005, cu “L'Enfant”.

In filmul lor, prezentat anul acesta la Cannes, Lorna, o tanara albaneza care traieste in Belgia, interpretata de Arta Debroschi, trebuie sa ascunda planul mafiotului Fabio, pe care il are de urmat pentru a putea sa deschida un bar cu prietenul ei. Fabio ii aranjeaza o casatorie cu un belgian, Claudy, pentru ca ea sa obtina cetatenia belgiana, ravnita de un mafiot rus dispus sa plateasca o suma mare de bani pentru a o obtine si el repede. Insa pentru a face posibila cea de-a doua casatorie, Fabi are in plan si uciderea lui Claudy.

Premiul Caméra d'Or, acordat de un juriu independent unui film dintr-una din sectiunile: Selectia oficiala, Quinzaine des Réalizateurs sau Semaine Internationale de la Critique, premiu destinat sa il incurajeze pe regizorul respectiv, aflat la debut, sa mai realizeze filme, i-a revenit anul acesta regizorului britanic Steve McQueen, pentru “Hunger”. Actiunea filmului se petrece intr-o inchisoare din Irlanda de Nord, la inceputul anilor '80, unde sunt inchisi intr-un sector special prizonierii politici din IRA..

Filmul castigator din sectiunea Un Certain Regard, menita sa sprijine filmlele indraznete si inovatoare, este “Tulpan” de Sergey Dvorrsevoy. Filmul spune povestea tanarului Asa, care, la incheierea serviciului militar, se intoarce in stepa kazaha, unde trebuie sa se insoare pentru a putea trai acolo ca pastor, alaturi de sora lui si sotul ei, care duc astfel o viata nomada. Tulpan, singura tanara cu care s-ar putea casatori, il respinge insa, pe motiv ca are urechile prea mari, iar Asa continua sa viseze la o alta viata decat la cea din stepa.

Juriul sectiunii Un Certain Regard a fost prezidat de regizorul german de origine turca Faith Akin. Premiul cansta in acordarea unui ajutor filmului castigator pentru distrbutia sa in Franta. Anul trecut, castigatorul premiului Un Certain Regard a fost romanul Cristian Nemescu, cu pelicula “California Dreamin' (Nesfarsit)”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.