Contra nu a declarat nimic la intrarea in sediul DNA.

Jucatorii Cosmin Contra si Cristi Chivu vor fi audiati de procurorii DNA ca martori in legatura cu propriile transferuri la echipele Deportivo Alaves, respectiv Ajax Amsterdam, a informat, marti, TVR 1.

"Nu am nimic de ascuns si voi merge la DNA pentru a lamuri toate problemele. Bineinteles ca nu stiu despre ce e vorba, dar o sa aflu atunci cand o sa merg sa fiu audiat", a declarat Cosmin Contra, marti, care s-a aratat destul de surprins atunci cand a aflat ca trebuie sa se prezinte la DNA.

Potrivit TVR, cei doi fotbalisti vor fi audiati de procurorii anti-coruptie inainte de a pleca la Campionatul European din Austria si Elvetia. Cristi Chivu va vorbi despre transferul sau de la Universitatea Craiova la Ajax Amsterdam (n.r. 1999), in timp ce Cosmin Contra despre trecerea de la Dinamo la Deportivo Alaves (n.r. 1999).

In ultima luni, atat cei impotriva carora s-a inceput urmarirea penala, cat si alti fosti sau actuali presedinti de cluburi au fost audiati de procurorii anticoruptie.

Saptamana trecuta, procurorii i-au citat pentru audieri pe toti membrii Consiliului de Administratie de la Dinamo din perioada cand au fost facute mai multe transferuri.

Presedintele FRF, Mircea Sandu, a fost si el audiat, in data de 26 martie, de procurorii DNA in dosarul in care acestia ancheteaza modul in care au fost efectuate mai multe transferuri din fotbalul romanesc.

Mircea Sandu a declarat ca, din punctul sau de vedere, transferurile s-au efectuat in mod corect pana acum. In calitate de martori, in acest dosar au mai fost audiati, pana in prezent, fostul international Cristi Dulca si Marcel Lazareanu, fost presedinte al Universitatii Cluj.

Vizati de ancheta DNA in dosarul transferurilor internationale din fotbal sunt impresarii Ioan Becali, Victor Becali si Gheorghe Popescu, patronul clubului de fotbal Rapid Bucuresti - Gheorghe Copos, avocatul Sica Puscoci, fostul director al clubului de fotbal Otelul Galati - Mihai Stoica, presedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo - Cristian Borcea, fostul presedinte al clubului de fotbal Dinamo - Mircea Stoenescu, presedintele clubului de fotbal Gloria Bistrita - Jean Padureanu si actionarul la clubul de fotbal Dinamo - Gheorghe Netoiu.

Procurorii au inceput urmarirea penala impotriva celor zece, in data de 10 ianuarie, in baza raspunsurilor primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia) precum si analizele efectuate de Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara.

Din probele administrate in dosar a rezultat ca persoanele implicate in acest dosar, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat.

Astfel, conform probelor administrate a rezultat ca, in perioada 1999 - 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate.

Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati rezultate din transferul in strainatate a 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea, Iulian Arhire.