Ne pregatim pentru sezonul estival. Ce vom gasi anul acesta pe Litoral? Cazare, conditii, preturi si multe alte lucruri il vor face, probabil, pe roman sa aleaga alte destinatii. Modul in care se construieste pe Litoral il nemultumeste profund pe premierul Calin Popescu Tariceanu.

Acesta a trimis un semnal de alarma autoritatilor locale, atragandu-le atentia ca turismul va avea mult de suferit din cauza nerespectarii planului de urbanism. Mai bine zis, se construieste in prostie, fara autorizatie si fara bun gust. Premierul Tariceanu a apreciat ca “avem un fel de regim de constructii extrem de pestrit care seamana mai degraba cu orientul subdezvoltat si nu cu o tara europeana”.

Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a criticat la sfarsitul saptamanii trecute, la Techirghiol, lipsa de reglementari si norme arhitecturale pe care le-a observat la noile constructii din Eforie Nord si Eforie Sud.

Aflat in vizita la Sanatoriul Balnear de la Techirghiol, Tariceanu a facut un apel la autoritatile locale sa gandeasca in mod coerent planurile de urbanism ale statiunilor de pe Litoral.

“In Eforie Nord si Sud m-am uitat cu atentie, mergand cu masina, la constructiile care sunt unele ridicate, altele in curs de ridicare. Nu este niciun fel de disciplina in ceea ce priveste regimul de constructie. Probabil ca Planurile de Urbanism Zonal si Planurile de Urbanism General sunt tratate cu mult prea multa usurinta, ca sa nu spun cu superficialitate de primarii din zona si de aceea avem un fel de regim de constructii extrem de pestrit, care seamana mai degraba cu Orientul de nu stiu unde, Orientul subdezvoltat, si cu nu o tara europeana. Vreau sa fac apel la autoritatile locale sa inteleaga ca nu peste multi ani vor regreta ca au dat cu atat de multa usurinta autorizatii pentru a se construi in fel si chip, fara un plan de urbanism bine gandit care sa prevada utilitati, drumuri de acces si un regim de inaltime, plus arhitectonic, care sa puna in valoare aceste localitati si sa nu ramana la nivelul unui turism ieftin care le va aduce, probabil, venituri sub ceea ce si-ar dori si sub ceea ce zona poate sa aduca”, a declarat primul ministru. Acesta a aratat ca astfel de masuri se pot lua cat nu este prea tarziu si a adaugat ca, ceea ce a vazut chiar la constructiile de pe plaja, este “absolut dezolant”.

Premierul Tariceanu a fost, in schimb, potrivit Rompres, multumit de conditiile de cazare, tratament si masa acordate pacientilor la Sanatoriul Balnear de la Techirghiol. Premierul a vizitat sectiile de tratament si s-a interesat direct de la pacienti de conditii de tratament si a vizitat chiar si sala de mese, unde le-a urat celor prezenti multa sanatate. Medicii de la Sanatoriu au incercat sa-l convinga pe seful Executivului sa efectueze un tratament de recuperare la Sanatoriu, tinand cont ca a fost operat in urma cu doi ani la picior. Premierului Tariceanu i-a suras ideea unei recuperari fizice cu ajutorul celebrului namol de la Techirghiol.

“Ar fi bun un tratament de recuperare cu namol si cu mai putina kinetoterapie”, i-a spus premierul unei doctorite de la Techirghiol.

Hotelul Sanatoriului Balnear a fost renovat recent si se afla in stadiul de finalizare, iar baza balneara a fost complet modernizata, suma alocata pentru toate aceste lucrari ridicandu-se in jurul a trei milioane de euro. In prezent, Sanatoriul are un grad de ocupare de 70 la suta, putand trata 855 de pacienti adulti si 150 de copii.

Primul ministru a aratat, insa, ca turismului balnear din Romania nu-i este inca acordata atentia cuvenita si le-a sugerat investitorilor privati sa exploateze potentialul balnear pe care il are Lacul Techirghiol, astfel incat sa se poata crea o baza de tratament rentabila si care sa functioneze pe intregul an.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.