Oficialii de la Bruxelles au publicat un raport de evaluare a gradului in care cele mai noi state membre ale Uniunii sunt pregatite sa adopte moneda europeana. Iar Comisia Europeana avertizeaza ca Romania indeplineste doar unul dintre criteriile necesare pentru a adera la euro.

Romania nu indeplineste criteriile legate de stabilitatea preturilor, cursul de schimb si conditiile legate de convergenta ratelor de schimb pe termen lung, se arata in raportul Comisiei. Celelalte criterii sunt legate de inflatie si deficitul bugetar. Singura conditie indeplinita de tara noastra este cea referitoare la pozitia bugetara.

Pe de alta parte, Bulgaria, care a aderat la UE tot la 1 ianuarie 2007, indeplineste doua criterii. Astfel, pe langa conditiile bugetare, tara vecina sta mai bine si in privinta ratelor de schimb pe termen lung.

Inflatia statelor care doresc sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre, atrag atentia oficialii europeni. De asemenea, datoria publica se poate plasa la maxim 60% din PIB, in timp ce deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut. In Romania insa, inflatia medie din ultimele 12 luni a fost de 5,9%, cu mult peste valoarea de referinta de 3,2%, noteaza raportul Comisiei Europene.

Raportul trage un semnal de alarma si in privinta ritmului lent in care au crescut salariile in sectorul public fata de cel privat. In ceea ce priveste datoria publica a Romaniei, pentru acest an si pentru anul viitor sunt anticipate usoare cresteri. Aceasta in pofida faptului ca datoria publica s-a redus de la 25% la 13% din PIB in ultimii 5 ani.

Autoritatile de la Bucuresti au ca obiectiv pentru adoptarea monedei europene anul 2014. Mai multi analisti economici s-au aratat sceptici in ceea ce priveste indeplinirea acestei tinte. Inclusiv guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat recent ca acest lucru s-ar putea sa nu fie posibil in cazul in care inflatia nu scade, gradual, pana in 2009.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.