Tara noastra se situeaza la mijlocul clasamentului Freedom House pe 2007, pe aceeasi pozitie cu Panama si Peru.

Anul trecut, Romania a coborat patru locuri la capitolul libertatea presei, ajungand pe pozitia 94, potrivit raportului realizat de organizatia Freedom House. Unul dintre motive l-a constituit schimbarea legislatiei privind calomnia si insulta. Daca in 2006 autoritatile au adoptat o lege prin care jurnalistii nu mai riscau inchisoarea pentru astfel de fapte, la inceputul lui 2007, insa, Curtea Constitutionala a anulat aceasta decizie.

O alta cauza pentru locul mai jos din clasament e faptul ca presedintele, Guvernul si Parlamentul numesc in continuare membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) si Consiliile de Administratie ale Televiziunii si Radioului publice. Atacurilor cu care se confrunta reporterii, cameramanii si fotografii in exercitarea profesiei au adaugat alte puncte negative in dreptul tarii noastre.

Raportul face referire si la Traian Basescu - "care este cunoscut pentru abuzurile verbale impotriva jurnalistilor" - si la episodul in care acesta a confiscat telefonul unei ziariste care incerca sa il filmeze intr-un supermarket, precum si remarcele rasiste si sexiste ale acestuia.

Cu toate acestea, in regimul Basescu, presa din Romania este mai putin controlata de mediul politic decat in mandatele celorlalti presedinti, mai noteaza reprezentantii organizatiei.

Raportul imparte lumea in trei in aceasta privinta: dintre cele 195 de tari auditate, in 72 dintre ele presa este libera, in 59 - partial libera (aici se inscrie si Romania), iar 64 nu au o presa libera.

In 2006, Romania ocupa locul 90, cu 42 de puncte. Criticile cele mai dure au fost aduse tarii noastre in timpul guvernarii Nastase, cand 2004 a fost considerat "un an negru" din acest punct de vedere.

In 2007, cu 44 de puncte, tara noastra s-a situat la jumatatea clasamentului (locul 94) in ceea ce priveste libertatea presei, pe aceeasi pozitie cu Panama si Peru, si in urma unor state ca Vanuatu, Trinidad &Tobago sau Micronezia.

Pe primele locuri stau Finlanda, Islanda si Danemarca, iar pe ultimele trei pozitii se afla Turkmenistan (locul 193, cu 96 de puncte), Burma (194, cu 97 de puncte) si Coreea de Nord (195, cu 98 de puncte). Tot mai la coada, pe pozitia 170, este si Rusia. Aici, declinul libertatii presei "a fost substantial" anul trecut, "sute de jurnalisti fiind adusi in fata justitiei, in timp ce doi dintre ei au fost internati temporar in ospicii pentru critici la adresa autoritatilor locale".

Si Republica Moldova figureaza in randul tarilor care nu au o presa libera.De altfel, pentru al saselea an consecutiv, libertatea presei a inregistrat un regres serios pe plan international, mai arata raportul Freedom House. "Fiecare pas inainte realizat in 2007 a insemnat si doi pasi inapoi", remarca Jennifer Windsor, director general al Freedom House.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.