Procurorii ii banuiesc pe ministrul muncii si pe fostul ministru al economiei de diverse infractiuni, iar urmarirea penala nu poate incepe fara acordul Parlamentului.

Acum, senatorii juristi au cerut Consiliului Magistraturii si Serviciului Roman de Informatii sa le trimita mandatele in baza carora telefoanele celor doi demnitari au fost interceptate.

Chestiunea dosarelor ministrilor care sunt si parlamentari a fost subiect al unor lungi si complicate dispute intre institutii.

Curtea Constitutionala a decis recent ca pentru inceperea urmaririi penale pentru ministri sau fosti ministri care sunt si parlamentari trebuie avizata chiar de Camera din care acestia fac parte.

Totusi, Parlamentul a constatat ca exista unele obstacole tehnice si legislative in procedura de avizare a inceperii urmaririi penale.

Pentru trei fosti ministri si unul actual care sunt si parlamentari, procurorii au cerut parlamentului sa avizeze inceperea urmaririi penale.

E vorba de cererea adresata de DNA in cazul fostului premier Adrian Nastase, a fostului ministru al transporturilor Miron Mitrea si impotriva actualului ministru al muncii Paul Pacuraru.

La randul lui, Parchetul de pe langa inalta curte a cerut parlamentului avizarea inceperii urmaririi penale impotriva fostului ministru al economiei Codrut Seres in doua dosare referitoare la asa numitele "privatizari strategice" din domeniul energetic.

Dilema

Conducerea Parlamentului a sesizat insa ca se afla intr-o dilema.

Cele cateva sute de parlamentari pot da un asemenea aviz doar in cunostinta de cauza dar pe de alta parte, conform procedurii penale, pentru dosarele care contin mii de file trebuie asigurata confidentialitatea.

Conducerea parlamentului a intrebat Consiliul Superior al Magistraturii cum trebuie sa procedeze, acesta a raspuns insa ca problema nu e de competenta sa dar a intarit obligatia asigurarii confidentialitatii continutului dosarelor.

Presedintele camerei deputatilor Bogdan Olteanu a declarat la BBC ca probabil se va alcatui o subcomisie a comisiei juridice care sa aiba acces la o parte a dosarelor dupa care sa faca un referat.