Anuntul a fost facut de Administratia Prezidentiala, joi dupa-amiaza, prin intermediul unui comunicat de presa, in care nu se precizeaza insa motivele pentru care seful statului a luat decizia de revocare. In cursul diminetii de joi, presedintele Traian Basescu semnase decizia de numire in functia de consilier de stat la Compartimentul Protocol a lui Valeriu Arteni, care urma sa-l inlocuiasca pe Ion Pascu, numit ambasador al Romaniei in Turcia.

Valeriu Arteni a fost ambasador in Coreea de Sud incepand cu mai 2003, presedintele Basescu semnand pe 13 iunie 2007 decretul de rechemare a sa in tara. El s-a nascut in 1952, in Hoisesti, Neamt si a urmat cursurile Universitatii Indochineze din Hanoi. Arteni a activat ca diplomat, incepand cu sfarsitul anilor '70, in cadrul ambasadelor Romaniei din Vietnam, Pakistan.

Site-ul Hotnews a relatat joi ca Valeriu Arteni si-a facut studiile la Universitatea Nationala din Hanoi incepand din martie 1971 pana in februarie 1976, perioada in care a facut multe calatorii in China. Aceeasi sursa citeaza un interviu aparut in Gardianul, in anul 2006, si in care colonelul SIE Octavian Harseu marturiseste ca 1972, Valeriu Arteni a fost racolat si trimis in Vietnam, chiar la recomandarea lui.
"Mi-au propus <externele> sa ma duc pentru vietnameza. Eu nu aveam treaba, aveam o situatie buna in Bucuresti. Dar era un baiat, Arteni Valeriu. I-am spus lui: mai Valeriu, au venit astia. Pai, vreau eu. Stai mai, ca au venit la mine... Si cand m-am intalnit cu ei le-am spus: e Arteni interesat, ar vrea sa... e dintr-o familie nevoiasa. Si l-au ales pe Arteni. Arteni a fost ambasadorul tarii noastre in Vietnam, acum mi se pare ca e ambasador in Coreea de Sud", declara Harseu, colonel SIE si fost coleg de facultate cu Arteni.

Site-ul sustine ca Arteni povesteste intr-un interviu pentru Monitorul de Neamt din 2006 ca trimiterea sa in Vietnam se datoreaza "schimburilor cuturale romano-vietnameze" si "sansei de a mai putea alege o limba rara".