La inceputul anului 2008, Monica Lovinescu a cedat in favoarea statului roman cladirea si terenul detinute la Paris, mentionand cu acel prilej ca nu a fost si nu este de acord cu politica Romaniei postdecembriste.
In 12 martie 2008, Guvernul Roman a autorizat Ministerul Afacerilor Externe sa accepte donatia propusa, pentru a deveni proprietate publica a statului, in administrarea ministerului. Imobilul lasat de Monica Lovinescu urmeaza sa fie folosit exclusiv in scopuri non-profit, in urma donatiei, statului roman revenindu-i sarcina de a constitui si de a conserva un fond de lucrari de literatura autohtona si straina si de a infiinta un centru cultural roman, intitulat “Memorial Ierunca-Lovinescu”.

De asemenea, Romania va mai avea obligatia de a crea o bursa anuala - “Ierunca-Lovinescu”- de care sa beneficieze studentii romani din Franta si care va fi acordata de Ministerul Afacerilor Externe. Studentii beneficiari ai acestei burse vor avea cazarea asigurata tot de statul roman in spatiul locativ ce face obiectul donatiei. Toate cheltuielile care revin statului roman se asigura, incepand cu anul 2008, din fondurile pentru sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora, aprobate prin legile bugetare anuale, potrivit Guvernului de la Bucuresti.

Monica Lovinescu, una dintre cele mai consistente voci ale culturii romane si ale exilului s-a stins din viata duminica seara, la Paris.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.