Noul ministru al Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, a precizat marti ca numirea sa este consecinta acordului dintre presedinte si premier, sugerand ca nu poate fi suspectat de niciun fel de partizanat intrucat politica externa este a Romaniei si asupra ei exista un consens national, noteaza NewsIn.

Comanescu sugereaza ca nu va face politica lui Basescu sau a lui Tariceanu in fruntea MAE

"Este o numire care este rezultatul acordului intre presedinte si prim ministru", a declarat Comanescu, intrebat ce parere are despre cometariile potrivit carora ar fi "omul lui Basescu".

"Politica externa este a Romaniei si cred ca in materie de politica externa exista un consens national", a adaugat ministrul Afacerilor Externe, in replica la intrebarile jurnalistilor legate de relatia pe care o va avea cu presedintele Basescu si cu premierul Tariceanu.

La finalul ceremoniei de investire a sa in functia de ministru al afacerilor externe, Lazar Comanescu a mai spus ca va continua evaluarea consulara pe care intentiona sa o faca predecesorul sau, subliniind ca activitatea consulara va fi o prioritate a mandatului sau. Noul ministru a precizat ca este "abosoluta nevoie de o abordare a problematicii consulare", care trebuie sa fie diferita de ceea ce a fost pana acum.
Comanescu a evitat sa comenteze prestatia lui Adrian Cioroianu ca ministru de externe, afirmand ca problema nu trebuie raportata la cat de bun sau de prost a fost predecesorul sau, ci in ce masura diplomatia functioneaza. "Ea functioneaza, dar cred ca este nevoie de un efort pentru consolidarea diplomatiei romane, consolidarea calitatiilor si a tinutei pe care diplomatia romana le merita", a mai spus Lazar Comanescu.

Proaspat numit in functie, Lazar Comanescu s-a ferit sa faca orice fel de evaluare a ministerului pe care il va conduce, sustinand ca va da un raspuns dupa ce va analiza situatia. In ceea ce priveste cazul Crulic, care a stat la baza demisiei lui Adrian Cioroianu, Comanescu a refuzat sa se pronunte, promitand ca va veni cu raspunsuri "cat mai de substanta".

Intrebat daca este de parere ca aparatul MAE trebuie schimbat, Comanescu a raspuns ca "oriunde este loc de mai bine".

Lazar Comanescu a depus marti juramantul de investire in functia de ministru de externe, in cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Cotroceni.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la ceremonia de investire a lui Lazar Comanescu ca sef al MAE, ca numirea acestuia este rezultatul unui consens intre presedintie si premier, adaugand ca politica externa este acum pe mainile unui diplomat cu experienta, chiar daca nu este om politic.

"Desemnarea dumneavoastra este rezultatul unui consens rapid obtinut la nivelul institutiilor care au atributiuni in a decide", a comentat Basescu.

El i-a transmis noului ministru al afacerilor externe ca spera ca mandatul sau sa fie unul de succes. "Am convingerea ca experienta pe care o aveti va indreptateste sa sperati la un mandat de succes in fruntea Externelor si in acelasi timp ar fi confirmarea sperantelor mele, ale primului ministru, ale Cabinetului, a romanilor ca politica externa este pe mainile unui om cu experienta, chiar daca nu este implicat politic", a mai spus seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.