Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Šanse (MMFES), Akos Derzi, a declarat, vineri, pentru NewsIn, ca pe langa oferta de locuri de munca disponibile in tara, romanii din Castellon de la Plana vor fi informati de autoritatile de la Bucuresti si despre drepturile sociale pe care le au.

Oficialul MMFES a precizat ca la bursa vor fi disponibile peste 8.000 de locuri de munca, in principal in constructii si industria ceramicii, avand in vedere ca acestea sunt domeniile in care lucreaza majoritatea romanilor din Castelon de la Plana.

Romanii din Spania vor primi informatii si despre cum isi pot deschide o afacere in Romania si care sunt oportunitatile de finantare si de formare profesionala de care pot beneficia prin programele de finantare europene.


Potrivit lui Deszi, in Spania sunt inregistrati, oficial, in jur de 600.000 de romani, dar oficialii estimeaza ca peste un milion de romani traiesc si muncesc in aceasta tara. In zona Castelon de la Plana locuiesc aproximativ 20.000 de romani, care reprezinta 15% din populatia zonei.

Ministerul Muncii si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) au organizat, pe 23 februarie, la Roma, prima bursa a locurilor de munca pentru romanii din Italia care vor sa se intoarca in Romania. Aceasta a fost prima actiune dintr-o strategie aprobata de Guvernul roman, prin care incearca sa-i convinga pe romanii care muncesc in strainatate sa se intoarca in tara, pentru a acoperi deficitul de muncitori existent pe piata interna.