Traian Basescu vrea sa renegocieze cu Moscova pretul gazelor pe care Romania le importa din Rusia, prin eliminarea firmelor intermediare.

Traian Basescu spera sa obtina un pret mai mic pentru gazul rusesc prin eliminarea firmelor care intermediaza vanzarea: "Romania cumpara gaze prin intermediari, si nu direct de la Gazprom, pentru ca asa a vrut Guvernul Romaniei in 2001-2002, cand s-au semnat contractele pe termen lung".

De fapt, Bucurestiul nu mai importa gaz rusesc direct de la furnizorul Gazprom din 1993, iar oficialii romani au vorbit in ultimii ani despre pierderi de milioane de euro din cauza firmelor intermediare, pe care insa Rusia le foloseste pentru toate tarile europene, Relateaza Romanaia Libera.

Aurelian Dochia, de la Centrul European pentru Politici Economice, nu crede ca excluderea intermediarilor ar reduce pretul gazului rusesc adus in Romania si priveste cu scepticism incercarea presedintelui: "Rusia are in vedere intotdeauna si o dimensiune politica fata de tarile unde livreaza resurse energetice, dar exista mereu o marja de manevra".

Liviu Voinea, director al Grupului de Economie Aplicata, socoteste ca aceasta marja de manevra nu este insa neaparat in favoarea Romaniei, fiindca "negocierile nu implica doar pretul gazului, ci si participarea Gazprom la proiectele noastre". Compania rusa de stat Gazprom ar fi interesata atat de compania autohtona Romgaz, cat si de implicarea in proiectul Nabucco, spune economistul Voinea. Pe de alta parte insa, Nabucco, proiectul european ce prevede construirea unei conducte care sa alimenteze Europa prin ocolirea Federatiei Ruse, si-ar pierde sensul prin participarea Moscovei. seful Colegiului National de Aparare spune, la randul sau, ca "energia este o chestiune politica" si nu stie ce ar putea da Bucurestiul in schimbul scaderii pretului pentru gazul rusesc.

Romania nu trebuie sa-si schimbe politica fata de Rusia pentru a obtine un pret mai mic la gaz,ci sa sustina Nabucco si sa construiasca un terminal de gaze lichefiate la Constanta, a declarat Matthew Bryza,coordonator al politicii energetice SUA la Marea Caspica, citat de Gardianul. Intrebat daca este de parere ca pretul platit de Romania Gazprom ar putea fi redus printr-o relatie mai neteda cu Rusia, Bryza a raspuns: „Desigur ca nu“.

Traian Basescu a sustinut ca a avut o discutie cu omologul sau rus Vladimir Putin pe aceasta tema, in cadrul intalnirii prilejuite de Summitul NATO de la Bucuresti. Potrivit sefului statului, partea rusa s-a aratat dispusa sa discute un contract direct de furnizare de gaze pentru Romania. Basescu a mentionat ca, in cadrul vizitei pe care o va efectua in Rusia, va fi insotit de o delegatie economica tocmai pentru a discuta acest subiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.