Premierul Tariceanu a declarat miercuri ca este "foarte deranjat" de modul in care a fost tratata problema cetateanului roman Daniel Crulic care a murit intr-o inchisoare din Polonia si cerut MAE ca, in urma verificarilor, sa fie luate masuri impotriva celor responsabili, informeaza NewsIn.

Tariceanu i-a cerut ministrului Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, sa ii prezinte pana joi rezultatele verificarilor sa ii aduca la cunostinta si masurile impuse in urma controlului, in cazul in care se constata ca au existat disfunctionalitati in activitatea Ambasadei Romaniei din Polonia sau a structurilor Ministerului de Externe.

"Nu vreau ca raportul sa includa doar o constatare ampla a situatiei, ci si un set de masuri care ii privesc pe cei responsabili de aceasta tragedie", a declarat premierul la inceputul sedintei de miercuri a Executivului.

Potrivit unui comunicat remis de Guvern, seful Executivului a atentionat "din nou" Ministerul de Externe in legatura cu activitatea consulara din strainatate, precizand ca se asteapta ca ambasadele Romaniei sa protejeze drepturile si interesele cetatenilor romani, la fel cum procedeaza misiunile diplomatice ale ator state.

Ministerul de Externe face verificari interne in cazul cetateanului roman Crulic Daniel Claudiu, mort dupa ce a intrat in greva foamei in arest in Polonia, pentru a stabili daca ambasada Romaniei la Varsovia a actionat potrivit procedurilor consulare.

MAE considera ca pentru clarificarea imprejurarilor in care s-a produs decesul cetateanului roman este esential sa ia cunostinta si de rezultatul analizelor autoritatilor poloneze competente. La finalul verificarilor, ministerul va da publicitatii concluziile.

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a cerut duminica o ancheta a MAE asupra modului in care au actionat autoritatile romane consulare din Polonia in cazul detinutului roman decedat dupa ce a intrat in greva foamei, cerand totodata si demisia ministrului de Externe, Adrian Cioroianu.

In aceeasi zi, MAE afirma ca ambasada romana din Polonia i-a acordat asistenta cetateanului roman Crulic Claudiu Daniel, care era arestat pentru furt, dar nu a fost informata de autoritatile poloneze ca acesta intrase in greva foamei, care i-a provocat decesul. Potrivit ministerului, ambasada a contactat autoritatile poloneze si s-a asigurat ca drepturile legale ale cetateanului roman sunt respectate. In luna octombrie, in perioada desfasurarii anchetei, reprezentantul ambasadei Romaniei la Varsovia a discutat cu procuroul care a instrumentat cazul si a fost asigurat ca starea persoanei retinute, atat fizica, cat si psihica, este buna. Procurorul a mentionat ca detinutul nu a fost in prima faza de acord cu instiintarea ambasadei despre cazul sau, preciza MAE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.