Presedintele rus Vladimir Putin a ajuns ieri seara, in Bucuresti, pentru a participa azi la Consiliul NATO-Rusia. Aeronava prezidentiala a aterizat pe aeroportul “Henry Coanda”, in jurul orei 20:30, fiind precedata de alte doua avioane care au adus ceilalti participanti la reuniune, in frunte cu Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.

Delegatia rusa a fost intampinata la Aeroportul Otopeni de Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. Presedintele rus re­laxat, dar sobru, a dat mana cu toti membrii delegatiei de intampinare care i-au fost pre­zentati rand pe rand de catre ambasadorul Rusiei la Bucuresti. Potrivit Jurnalul National, ultimul cu care Putin a dat mana a fost ministrul de Externe Cio­ro­ia­nu, care s-a invartit de cateva ori in jurul liderului rus cu mana intinsa, Putin fiind insa mult mai interesat sa salute ceilalti membri ai de­le­ga­tiei de intampinare.

Brigada Antitero in alerta
Sosirea liderului de la Kremlin a fost precedata de o alarma cu bomba, care a alertat intregul aparat de protectie. Brigada Antitero a verificat tot ce se afla pe traseul coloanei oficiale. A urmat apoi o alta verificare prin intermediul radiatiilor electromagnetice ale unui aparat Röntgen. Lu­ne­tis­tii s-au instalat deasupra intrarii ofi­ciale in aeroport cu ore bune inainte ca nava prezidentiala sa aterizeze.

Dineul oferit de Presedintele Romaniei
Dupa indeplinirea formalitatilor de intampinare, Presedintele Rus a fost condus la hotelul Hilton pentru a participa la dineul oferit de presedintele Romaniei, sefilor de state si de guverne.

Evenimentul Zilei relateaza ca, Putin si-a petrecut noaptea trecuta nu la hotel, ca omologul sau american, ci intr-o vila de protocol de pe malul lacului Herastrau. In aceeasi zona se afla si vila prezidentiala Lac III, in care locuieste presedintele Traian Basescu pe perioada mandatului.

Putin a tinut in sah Alianta pana in ultima clipa
Ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Romania Libera, afirma ca, in cadrul summit-ului, Vladimir Putin va aduce in discutie problema independentei Kosovo si extinderea Aliantei Nord-Atlantice.
Decizia presedintelui Federatiei Ruse, privind participarea la Consiliul Rusia-NATO de la Bucuresti, a fost anuntata in ultimul moment, preferand ca mesajele Moscovei sa nu fie lansate de el personal, ci de inalti responsabili ai Kremlinului.

Premiera la Bucuresti
Liderul de la Kremlin participa pentru prima data la un Consiliu NATO-Rusia dupa crearea acestui for. Prezenta sa la Bucuresti marcheaza insa si o alta premiera: Putin este primul presedinte rus care vine in Romania dupa 1990, scrie Adevarul.

Relatiile Rusia-NATO, dar si relatiile Moscova-Bucuresti au urmat o panta descendenta in ultimii ani, din diferite motive. Daca in cazul Occidentului, motivele invocate sunt extinderea NATO si scutul antiracheta, in cazul Romaniei racirea s-a produs mai ales dupa aderarea noastra la NATO si UE, dar si in contextul eforturilor Romaniei de a-si diminua dependenta energetica de Rusia. Facilitatile acordate de Romania fortelor ame­ri­cane la bazele din Dobrogea au fost, de asemenea, motiv de nemultumire pentru Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.