"Cand este vorba despre crearea unei pozitii comune in ceea ce priveste zona economica libera din jurul Insulei Serpilor, dupa parerea mea, este o chestiune care ar putea fi solutionata in cadrul dialogului bilateral", a afirmat presedintele ucrainean.

El a sugerat insa ca pentru aplicarea acestei solutii lipseste vointa politica: "Dar credeti-ma ca pana nu va fi expusa vointa politica si nu va fi ridicata aceasta problema la nivel politic, sa ne asezam la o masa rotunda si sa muncim din greu, un alt raspuns nici nu avem de cautat", a spus Iuscenko.

Seful statului ucrainean a declarat ca tara sa va respecta decizia pe care o va lua justitia internationala in cazul delimitarii platoului continental din jurul Insulei Serpilor, dar a dat de inteles ca Romania tergiverseaza lucrurile preferand acest mod de solutionare a conflictului.

"In principiu, exista varianta solutionarii problemelor prin Tribunalul International, lucru care este impartasit, dupa cate inteleg eu, de catre partea romana.

Este o varianta si noi vom recunoaste orice decizie a Curtii Internationale, insa sunt convins ca vom pierde foarte mult timp cautand astfel solutionarea acestei probleme. Noi pierdem posibilitatile de a examina aceasta problema la nivel bilateral", a aratat Iuscenko.

Presedintele ucrainean sustine ca a propus Romaniei un plan pe doi ani care sa inclusa cele mai delicate aspecte din relatia bilaterala. "Noi am propus partii romane de a elabora si de a desemna un plan de activitati pentru viitorii doi ani si de a include in acel plan cele mai delicate aspecte ce exista in relatiile noastre bilaterale.