Guvernul Tariceanu a adoptat o Hotarare prin care ministrul de Interne sau prefectii pot institui starea de urgenta sau de alerta in domeniul ordinii publice. Centrul National de Coordonare a Actiunilor de Ordine Publica va functiona in MIRA si va reuni oameni din zece ministere, SRI, SIE, SPP si STS.

Guvernul a decis sa infiinteze o megastructura prin care sa poata propune instituirea starii de urgenta sau declararea starii de alerta in domeniul ordinii publice. Prin infiintarea acestei institutii, denumita oficial Centrul National de Coordonare a Actiunilor de Ordine Publica (CNCAOP), Guvernul Romaniei isi intareste structurile de represiune specifice unui stat politienesc. CNCAOP va functiona in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative si va coopta reprezentanti din zece ministere si patru servicii secrete, informeaza Ziua.

Potrivit Gardianul, Centrul National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica, va gestiona actiunile in caz de criza in domeniul ordinii publice, definita ca fiind situatia care, prin natura, complexitatea, amploarea si intensitatea sa, ameninta sau pune in pericol viata si sanatatea populatiei, mediul, proprietatea, stabilitatea politica, sociala sau economica, ordinea si valorile constitutionale sau indeplinirea obligatiilor internationale ale statului si care face necesara adoptarea de „masuri specifice“, prin actiunea unitara a institutiilor si autoritatilor cu competente in domeniu, conform unei hotarari aprobate recent de Guvern.

Centrul va fi compus din Ministerele Internelor, Apararii, Afacerilor Externe, Justitiei, Comunicatiilor, Transporturilor, Mediului, Economiei si Finantelor, Agriculturii si Sanatatii, precum si din Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Centrul de decizie propune ministrului declararea starii de alerta in domeniul ordinii publice, instituirea starii de urgenta, avand posibilitatea sa propuna si CSAT, tot prin ministrul internelor, masuri pentru ridicarea graduala a capacitatii operationale a fortelor de ordine publica, in vederea contracararii actiunilor indreptate impotriva ordinii constitutionale.

Declararea starii de alerta in domeniul ordinii publice, la nivel national ori pe teritoriul mai multor judete, se va face prin ordin al ministrului Internelor si Reformei Administrative, iar la nivel judetean sau al municipiului Bucuresti, prin ordin al prefectului, se arata in actul normativ.

Pentru coordonarea activitatilor de ordine publica in situatii de criza se pot constitui, temporar, la nivel zonal si judetean, centre de conducere a actiunilor de ordine publica. Centrul national va dispune de un sistem propriu de comunicatii, iar finantarea va fi asigurata de la bugetul de stat, precum si din alte surse interne si externe.

Centrul va fi constituit in termen de 60 zile. Practic, in urma infiintarii CNCAOP, statul va avea acoperire legala pentru interventia in forta, impotriva oricaror manifestari de amploare, deoarece membrii acestui Centru au mana libera sa stabileasca ce anume constituie o amenintare, cadrul legal fiind ca intotdeuna interpretabil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.