Premierul Tariceanu a declarat, joi, ca suplimentarea numarului de militari romani in Afganistan trebuie insotita de o contributie similara a tuturor participantilor la misiune si a anuntat ca militarii romani din Afganistan vor beneficia de cele mai bune dotari, care sa le asigure securitatea.
El a spus ca Bucurestiul este dispus sa isi suplimenteze trupele, insa doar in conditiile in care si aliatii vor face acest lucru. Tariceanu a precizat ca a i-a cerut ministrului Apararii, Teodor Melescanu, ca imediat dupa incheierea summitului NATO sa faca o analiza "extrem de profunda" in Guvern cu privire la modul in care sunt alocate resursele, pentru a ridica nivelul de dotare cu echipamente, in special a celui de securitate pentru militari.

"Vreau sa subliniez preocuparea Guvernului de a asigura dotarea cu mijloace de cea mai buna calitate a trupelor noastre din Afganistan, in asa fel incat sa evitam eventualele victime pe acest teatru de operatiuni".
Premierul a mai spus ca va fi luata o decizie si cu privire la programele "majore" de inzestrare a Armatei, "astfel incat sa putem face fata obligatiilor si responsabilitatilor pe care le avem in calitate de stat membru NATO".

In ceea ce priveste suplimentarea trupelor din Afganistan, unde Romania are in prezent 645 de militari, premierul a precizat ca o contributie ridicata a Romaniei trebuie insotita de o contributie similara a tuturor participantilor si a tuturor membrilor NATO. El a precizat ca Romania poate suplimenta efectivele cu o companie, respectiv cu 120 de militari.

Presedintele Traian Basescu a precizat joi ca in declaratia finala a Consiliului Nord-Atlantic se constata nevoia sustinerii militare pentru Afganistan, dar in paralel cu dezvoltarea economica, institutionala si cu pregatirea armatei. "Practic, capitolul care vizeaza Afganistanul este in deplina concordanta cu sustinerile noastre", a conchis Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.