Jurnalisti din toate tarile membre NATO au participat ieri seara, la receptia oferita de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, la Palatul Parlamentului. Mancare, muzica, prilej de a socializa, un respiro pentru jurnalistii prinsi cu munca pentru summit.

“Inainte sa vin aici, un prieten mi-a spus ca Bucurestiul este un oras mizerabil”, a destainuit israelianul Omer Barak (29), de la cotidianul Haaretz Daily Newspaper. “Acum ca sunt aici, as spune mai degraba ca este o hazna cu potential. In 20 de ani ar putea redeveni Micul Paris. Dar...unde sunt cainii?” Faptul ca patrupezii au fost stransi de pe strazi si aruncati in adaposturi in heirupismul colectiv al autoritatilor de a curata orasul pentru summit, nu era strain de jurnalistul din Tel Aviv.

Ucraineanul Alexandr Chalenko, jurnalist la ziarul Segodnya, se astepta sa vada mai multi tigani. “Inainte sa vin in Romania, asociam numele tarii cu tiganii. Am fost surprins cand am ajuns aici ca nu i-am intalnit”, a spus el.

Pentru Patrick Donahue, reprezentantul Bloomberg din Berlin, Bucurestiul este un mix fascinant de contradictii vizuale. “Orasul asta se destrama”, a spus jurnalistul, facand referire la cladirile vechi cu arhitectura frumoasa, aflate insa intr-o stare deplorabila. “As reveni ca turist”, a spus Donahue si a explicat ca il fascineaza “partea intunecata” a orasului.

Multi dintre jurnalistii straini veniti in Romania pe durata summitului nu au reusit sa viziteze inca orasul iar cei care au facut-o, s-au limitat la zona centrala. Francisco Martinez (26) de la Intereconomia TV s-a aratat nemultumit ca autoritatile l-au impiedicat sa mearga la periferie pentru a nu vedea saracia de acolo.

“Calea Victoriei este o insula in Bucuresti”, crede Fakhri Karimidi, “o ramasita a orasului interbelic”.

Albanezilor de la Voice of America le-au placut parcurile. In timp ce incercau sa-mi explice intr-o engleza greoaie cat de importanta este Romania pentru ei (Albania se bazeaza pe sprijinul Romaniei pentru aderarea la NATO) si cat de frumos li se pare totul, prietenosul grup de albanezi a lansat o invitatie la o incursiune prin cluburi vineri seara.

Summitul NATO se incheie vineri, 4 aprilie. Majoritatea jurnalistilor vor pleca sambata dimineata. Prin urmare, vineri seara este momentul mult asteptat si ultima sansa pentru jurnalistii straini de a gusta din viata de noapte a Bucurestiului. Atunci, spun ei, vor invada cluburile, barurile, cafenelele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.