Presedintele american, George W Bush, a evitat, miercuri, la Neptun, un raspuns transant la intrebarea referitoare la un termen pentru ridicarea vizelor de intrare in SUA pentru romani, rezumandu-se sa afirme ca intelege frustrarile romanilor, care lupta alaturi de americani in Irak.
"Este o dorinta normala, va inteleg frustrarile", a spus George W Bush atunci cand a fost intrebat de ziaristii romani de un termen privind eliminarea regimului vizelor de intrare in SUA a cetatenilor romani. Presedintele american a invocat solicitarea sa adresata Congresului Statelor Unite de a reorganiza procesul de acordare a vizelor.

"Trebuie sa va spun ca dl. presedinte Basescu a exprimat foarte bine aceasta problema, a vizelor. Unul dintre beneficiile pe care la ofera o prietenie puternica este ca dumnealui nu are nicio temere in a spune foarte clar ceea ce doreste. A spus in mod foarte limpede ca politicile de acordare a vizelor trebuie sa ia in considerare trecutul Romaniei, dar si prezentul si viitorul", a spus presedintele american referindu-se la unul dintre subiectele cele mai importante din perspectiva partii romane in cadrul intalnirii bilaterale romano-americane.

"Si eu inteleg foarte bine frustrarile pe care le au romanii, inteleg ca cetatenii vostri spun ca ei trimit trupe in Irak si totusi nu sunt tratati ca alte tari din UE .Aceste frustrari sunt de inteles", a spus liderul american. El a amintit ca "a incercat sa convinga" Congresul SUA sa modernizeze sistemul de acodare a vizelor, insa, dupa cum a precizat Bush, desi legea a fost modificata, inca mai contine anumite obstacole pentru tari precum Romania.

In privinta politicii vizelor, presedintele Bush a declarat ca "SUA trebuie sa ia in calcul trecutul, dar si viitorul Romaniei. Inteleg frustrarile romanilor. Tocmai de aceea, am cerut Congresului sa urgenteze procesul de eliminare a vizelor. Sper ca, de acum inainte, in baza unei noi legi, sa devina mai usor pentru cetatenii Romaniei sa viziteze America.", potrivit Antena 3.

Presedintele Basescu a subliniat, la rindul sau, ca ” decizia pe care domnul presedinte Bush a luat-o a fost ca, in perioada imediat urmatoare, sa demaram pentru vize mecanismele bilaterale, sa nu raminem doar in cele europene”, dupa cum informeaza Cotidianul. Daca presedintele roman a fost mai darnic in explicatii, George Bush a evitat un raspuns transant. ”Unul dintre avantajele faptului ca (Traian Basescu, n.r.) imi este prieten este ca nu ii este teama sa imi spuna ceea ce gindeste. Presedintele mi-a spus ca politica vizelor trebuie sa tina cont de trecutul acestei tari, dar si de prezentul si de viitorul Rominiei. L-am asigurat pe presedintele Basescu ca vom colabora cit de bine putem pentru a rezolva aceasta problema”, a spus presedintele SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.