Pregatirile pentru Summitul NATO sunt in toi, in asteptarea miilor de delegati si ziaristi din toate colturile planetei, iar Bucurestiul se pare ca se pregateste sa faca fata oricarui eveniment
Cu doua saptamani inainte de Summitul NATO, pregatirile din parlament pentru reuniunea mai-marilor Aliantei au intrat in linie dreapta. Se schimba covoare si draperii, se monteaza mobilier, monitoare imense si gradene pentru ziaristi, se pregatesc echipamente speciale pentru salile de conferinta.
In asteptarea celor 3.000 de delegati si 3.500 de jurnalisti, muncitorii i-au depasit de mult si ca numar si ca mobilizare pe alesii intrati deja in amortirea dinaintea „minivacantei de summit“.

Numarul exact al salilor principale de reuniune, al birourilor personale pentru lideri ca presedintele american George W. Bush, cel francez, Nicolas Sarkozy, sau pentru premierul britanic Gordon Brown, si mai ales amplasamentele acestora, vor ramane insa secrete, cel putin oficial, pana dupa incheierea summitului.Cu certitudine insa, intre 2 si 4 aprilie, salile de conferinta se vor intinde pe patru etaje, iar centrul media pe cinci niveluri in aripa Izvor, ceea ce inseamna peste 100.000 de metri patrati., informeaza EVZ.

In plus, dupa cum arata Cotidianul, spatiul maritim al Romaniei va fi blocat pe parcursul intrevederii de la Neptun dintre presedintii George W. Bush si Traian Basescu.

Pe durata celor citeva ceasuri ale intilnirii bilaterale din 1 aprilie, din statiunea turistica Neptun, tarmul romanesc al Marii Negre, dar si spatiul maritim aferent vor fi riguros supravegheate, dupa cum ne-au declarat surse din sistemul national de siguranta. Mai mult, in zona din vecinatatea complexului rezidential de la Neptun, spatiul maritim romanesc va fi blocat de patrulele militare speciale ale fortelor navale romane. Conform surselor indicate, in sistemul naval militar romanesc se va institui un nivel de alarma similar celui de razboi. Astfel, navele militare vor fi dotate cu munitie de razboi si vor fi gata de tragere in orice moment, daca vreun intrus incearca sa intre. Pentru perioada efectiva a prezentei celor doi sefi de stat la Neptun, dar si pentru cea premergatoare, navele de orice fel nu vor intra in spatiul maritim romanesc daca nu se vor anunta in prealabil cu mai mult timp inainte decit in mod curent.

Desi mai sunt doar doua saptamani, iar lista participantilor a fost aproape definitivata, presedintele rus, Vladimir Putin, nu a confirmat sau infirmat inca prezenta la Bucuresti. In cadrul unei con­ferinte de presa sustinute ieri la Camera Deputatilor, secretarul de stat in MAE Victor Micula a precizat ca programul special destinat sotiilor sefilor de stat si de guvern a fost definitivat in proportie de 95 la suta, urmand sa fie finalizat saptamana viitoare.

In incinta Palatului Parlamentului vor fi amenajate doua Business Center-uri, unul pentru tarile membre NATO si unul pentru cele care fac parte din Parteneriatul pentru Pace, arata Adevarul. In cazul in care o delegatie va avea solicitari aditionale, costurile vor fi achitate de tara respectiva. Pana in prezent, astfel de cereri au venit din partea membrilor Consiliului de Securitate al ONU. Transportul participantilor va fi asigurat de peste 400 de masini, dintre care 396 marca Ford.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.