Air Force One va fi insotit de o aeronava militara de transport C-5 Galaxy plina cu echipamente care vor fi folosite de Secret Service in perioada summitului NATO

Presedintele SUA, George W. Bush, va face o vizita-fulger militarilor americani din baza de la Kogalniceanu. Potrivit unor surse oficiale, Air Force One, escortat de un avion militar de transport, va ateriza marti, 1 aprilie, pe aeroportul din Constanta. Bush va merge mai intai in baza militara, dupa care se va deplasa in Capitala pentru a participa la summitul NATO.

Masurile de securitate in perioada summitului includ si controlul deplin asupra spatiului aerian romanesc. Un avion-spion de tip AWACS va supraveghea din aer tot ce misca. "Starul" programului NATO de avertizare timpurie si control este un adevarat centru de comanda cu aripi. AWACS "vede" tot ce se intampla in aer, dar si pe pamant, in zone care altfel ar fi greu de monitorizat. Avionul zboara la o altitudine de peste 9.000 de metri.

Activitatea de supraveghere se concretizeaza in fotografii care sunt trimise la un centru operational sau prelucrate la bord. AWACS poate coordona chiar si bataliile aeriene, avand capacitatea de a identifica avioanele de lupta ofensive sau defensive.

Aparatura foarte complexa include o multime de senzori, calculatoare si monitoare, avand rolul de a strange toate datele posibile din zona scanata. Un radar performant completeaza acest laborator montat pe structura unui Boeing E-3D.

Si la sol pregatirile sunt pe ultima suta de metri. "Suntem gata sa actionam la orice miscare suspecta cu o precizie foarte mare. Lunetele pot ochi cu exactitate milimetrica, la peste un kilometru distanta. In doua secunde se poate ochi si ucide orice terorist", spun lunetistii antitero ai Serviciului de Protectie si Paza.
Alaturi de sepepisti vor fi atat fortele speciale ale Armatei, Ministerului de Interne, SRI, cat si agentii celebrului Secret Service. Mare parte din echipamentul americanilor, dar si limuzina in care se va deplasa George W. Bush va sosi la bordul unei aeronave de transport C-5 Galaxy.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.