Departamentul Guvernamental de Lupta Antifrauda (DLAF) a descoperit la Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT) serioase suspiciuni ca 1,6 milioane de euro din programul "Tineret" au fost folosite in alte scopuri. Dosarul zace la DNA din februarie 2006. Seful DNA, Daniel Morar, nu s-a preocupat de acest dosar in ciuda faptului ca invoca Uniunea Europeana atunci cand ii convine.

Sesizarea de la care a plecat DLAF a fost facuta de Directia Generala Educatie si Cultura a Comisiei Europene la data de 12 decembrie 2005. Aceasta atragea atentia asupra faptului ca exista suspiciuni privind nereguli in utilizarea fondurilor comunitare pentru Programul "Youth". Documentul facea referire la o suma de un milion de euro care nu aparea in actele Directiei Generale, desi banii fusesera transferati catre ANSIT. "Aceasta suma a fost platita de Comisie agentiei nationale, dar nu a fost transferata catre beneficiari. Potrivit raportarilor finale primite de la ANSIT, am tras concluzia ca acest lucru nu s-a intamplat numai pentru anii 2000 si 2001, ci si pentru 2002, si, mai mult ca probabil, pentru anii urmatori" se mai arata in document. De asemenea, Comisia Europeana mai reclama faptul ca ANSIT nu dispunea de un sistem de management si proceduri care sa conduca la alocarea transparenta si corecta a banilor.

PROGRAMELE PENTRU TINERET. Programul se derula in perioada 1 ianuarie 2000 - 31 decembrie 2006. Banii alocati programului provin atat din bugetele nationale, cat si din bugetul UE, urmand sa se reintoarca in statele participante pe baza unor proiecte propuse de ONG-uri de tineret.
Ideea programului este una foarte simpla si se bazeaza pe finantarea de proiecte ale ONG-urilor de tineret, in masura in care acestea erau aprobate. Proiectele puteau porni de la cateva mii de euro si puteau ajunge la cateva zeci de mii de euro. Actiunile programului finantau mobilitati, initiative de grup si schimburi de studenti intre universitati partenere.

Urmarea sesizarilor primite de la Comisia Europeana cu privire la existenta unor nereguli in derularea programului "Youth", in perioada 06.01-12.02.2006, Departamentul pentru Lupta Antifrauda a efectuat un control la Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor - ANSIT. Cu ocazia controlului s-a constatat ca, in perioada 2000-2005, din suma de 7.409.655,80 euro primita de ANSIT de la Comisia Europeana pentru implementarea de proiecte in cadrul programului "Youth" a fost deturnata suma de 1.616.982,80 euro. Mecanismul de fraudare a acestor fonduri a fost urmatorul: sumele au fost transformate in lei si transferate in mod sistematic din contul in valuta deschis special pentru finantarea de proiecte in contul de trezorerie al ANSIT, dupa care au fost utilizate pentru efectuarea de plati ce nu aveau legatura cu programul comunitar "Youth". Spre exemplu, daca cheltuielile de functionare ale ANSIT, in cursul anului 2002, au fost de 1.185.533.700 lei, in anul 2004, ele s-au ridicat la suma totala de 44.561.233.000 lei, adica de peste 40 de ori mai mari.

Fondurile deturnate au fost utilizate in principal in perioada 2003-2004, in urmatoarele scopuri :
- plata unor servicii media, publicitate in presa centrala, disiminarea informatiei: peste 200.000 de euro.
- deplasari in strainatate ale reprezentantilor ANSIT - peste 200.000 de euro
- cheltuieli diverse: paza sediu, achizitii de echipamente IT (laptop-uri), servicii telefonice, internet etc.: peste 500.000 de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.