Abdullah Gul, presedintele Turciei, a venit la Bucuresti sa discute cu Traian Basescu. El va cere sprijinul Romaniei in mai multe chestiuni, printre care si aderarea Turciei la UE. Presedintele turc ar vrea sa lamureasca si niste probleme locale. La portile Orientului, lucrurile sunt destul de incurcate.
Cel mai important proiect comun al Romaniei si Turciei este conducta de gaze Nabucco, proiect sprijinit de UE si SUA. Sursa gazelor pentru Nabucco este Azerbaidjan, iar tara de tranzit a conductei este Turcia, spre Romania si mai departe. Nabucco ar reduce semnificativ dependenta Europei de gazul rusesc. Ankara nu vrea participarea gigantului rus Gazprom la conducta Nabucco. In schimb, Ion Rusu, directorul societatii romanesti Transgaz, actionara la Nabucco, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca nu se opune implicarii Gazprom in proiect. Aceasta declaratie a fost data de Rusu ca raspuns la o intrebare pusa de Marc Abarsalin, fost atasat comercial al Rusiei in Romania, in prezent aflat la Bucuresti sub acoperirea de ziarist. In aceasta parte a lumii exista doua aliante neoficiale. Pe de o parte aliatii SUA, respectiv Turcia, Israel si Azerbaidjan, tara sora a Turciei. De cealalta parte, se afla aliati ai Rusiei cum ar fi Armenia, Siria si altii.

Azerbaidjan deTine rezerve uriase de petrol si gaze. Azerii doresc sa coopereze cu Romania dar nu prea inteleg politica externa romaneasca. Nici nu are cine sa le-o desluseasca. De exemplu, Nicolae Ureche, ambasadorul roman in Azerbaidjan, a declarat la Baku ca Romania vrea sa adere la GUAM, o organizatie a statelor ex-sovietice de la Marile Neagra si Caspica. E drept totusi ca ambasadorul Ureche a fost urecheat la Bucuresti pentru elucubratiile sale. Inaintea lui Ureche, un alt ambasador roman, ajuns la varsta senectutii, a atipit si a cazut in groapa cu jar, in care gazdele pregateau mieii pentru seara traditionala azera organizata in cinstea lui. Ministerul roman de Externe, la randul sau, isi da girul unor ONG-uri "progresiste" care pun la zid Azerbaidjan pentru incalcari ale drepturilor omului. Numai ca progresistii, pacifistii etc. s-au dovedit mai intotdeauna a fi "idiotii utili" ai Kremlinului.
Turcii au refuzat intrarea companiei Gaz de France in consortiul Nabucco din cauza ca Senatul Frantei a votat pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care neaga genocidul armean. Traian Basescu i-a promis lui Sarkozy ca o sa incerce sa-i induplece pe turci sa ierte Franta si sa primeasca Gaz de France in consortiul Nabucco. Ar fi bine ca turcii sa-l ierte si pe Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor. Vosganian cere in fiecare an, pe 24 aprilie, in Parlamentul Romaniei sa recunoasca genocidul armean din 1915. Un obiectiv major pentru Romania, nu-i asa? Rusii in schimb il apreciaza pe Vosganian. El a declarat presei ca ar vinde Romgaz catre Gazprom. Dinu Patriciu cere acelasi lucru, dar mai cu alifie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.