Ambasada Romaniei la Londra are datorii de 203.740 de lire sterline la statul britanic, intrucit refuza sa plateasca taxa de acces auto in centrul capitalei Regatului Unit
Taxa (congestion charge) contestata de reprezentanta romana este in valoare de opt lire pe zi pe automobil. A fost introdusa in anul 2003, avind drept scop descurajarea accesului auto si reducerea traficului in perimetrul central, supraaglomerat, al Londrei. Potrivit oficialilor ambasadei, zona pentru care se percepe taxa a fost insa extinsa in 2007, cuprinzind si strada pe care se afla misiunea diplomatica romana.

Tara noastra s-a raliat in februarie 2007 punctului de vedere al altor aproape 20 de ambasade care au refuzat sa plateasca, invocind textul Conventiei de la Viena ce reglementeaza relatiile diplomatice. Aceasta specifica obligativitatea achitarii contravalorii unor servicii, dar nu si a unor taxe, iar in cazul de fata reprezentanta Romaniei la Londra considera ca nu se ofera nici un serviciu. Totusi, purtatorul de cuvint al primarului Londrei, citat de ziarul britanic „The Guardian“, a declarat insa ca serviciul in cauza exista si el este „reducerea aglomeratiei“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.