Intr-o singura dupa-amiaza, s-a pus capat unei crize care dureaza de trei luni. Presedintele a acceptat pe loc nominalizarea facuta de primul-ministru, iar Predoiu a depus ieri juramantul
Tariceanu a gasit solutia...

Avocatul Catalin Predoiu este noul ministru al justitiei. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a trimis, ieri dupa-amiaza, presedintelui Traian Basescu propunerea de numire a lui Predoiu in postul ramas vacant dupa demisia lui Tudor Chiuariu, la 7 decembrie 2007. Basescu a semnat imediat decretul si avocatul a depus juramantul intr-o ceremonie-fulger.Tariceanu s-a decis asupra acestei variante in cursul zile de ieri, cand s-a si sfatuit telefonic cu mai multi lideri ai PNL. Anterior, premierul lua in calcul varianta prelungirii interimatului lui Teodor Melescanu, al carui mandat expira luni. Potrivit unor surse din partid, seful guvernului nu a reusit s-o convinga pe Renate Weber, europarlamentar PNL, sa accepte sefia MJ. Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a declarat, la o emisiune televizata, ca premierul a analizat mai multe propuneri pentru functia respectiva, pe lista figurand si persoane din aparatul juridic al guvernului.
Propunerea a ajuns la Palatul Cotroceni la scurt timp dupa ce seful statului il invitase pe Tariceanu la o noua runda de consultari, programata pentru sambata. „Noul ministru trebuie sa raspunda inaltelor exigente ale demnitatii publice de ministru dintr-un stat membru al Uniunii Europene si criteriilor impuse de Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 356/2007.

Asa cum v-am mai comunicat si cu alte ocazii, in calitate de sef al statului am obligatia constitutionala de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice", citeaza Adevarul din scrisoarea sefului statului.

Melescanu: Bogdaproste !

Contrar a ceea ce considera presedintele, liberalii sustineau ieri ca interimatul lui Melescanu expira la inceputul saptamanii viitoare. In acest sens, ministrul interimar al justitiei a declarat, ieri, ca interimatul sau expira oficial luni, potrivit procedurilor de calcul din Codul de procedura civila, si a sustinut ca nu a avut nici o discutie cu premierul Tariceanu despre acest subiect. „Constitutia nu stabileste modul de numarare a celor 45 de zile de interimat, astfel se foloseste sistemul de calculare a termenelor din Codul de procedura civila care spune ca nu se tine cont ca sunt zile lucratoare sau nu, sunt 45 de zile calendaristice si prevede ca nu se socoteste prima zi“, a explicat Melescanu, care a precizat ca perioada de 45 de zile ar expira astfel sâmbata, iar în aceste conditii se încheie de fapt în prima zi lucratoare, adica luni. De aceeasi parere a fost si Camelia Spataru, din partea Guvernului.

Dupa depunerea juramantului de catre Predoiu, Basescu a stat de vorba, cateva minute, cu premierul Tariceanu si cu ministrul Apararii, Teodor Melescanu. Basescu i-a spus premierului Tariceanu ca daca venea de la inceput cu nominalizarea lui Catalin Marian Predoiu nu ar mai fi fost criza de la Ministerul Justitiei."Daca era de la inceput aceasta propunere s-ar fi evitat criza", i-a spus Basescu lui Tariceanu. Seful Executivului a raspuns ca nu a fost chiar o criza la Ministerul Justitiei.Teodor Melescanu i-a spus presedintelui, razand, "bogdaproste" ca raspuns la faptul ca Traian Basescu a acceptat propunerea pentru Ministerul Justitiei, stiut fiind faptul ca Melescanu nu a dorit sa paraseasca Ministerul Apararii.


...iar Basescu a acceptat solutia

In plus, Gardianul precizeaza ca Melescanu a mai explicat ca premierul este singurul care va decide ce se va întâmpla în continuare la Ministerul Justitiei. Interimatul lui a început în 15 ianuarie. Surse liberale au declarat, pe parcursul saptamanii trecute, ca premierul îl va propune pe Melescanu pentru un nou mandat la Ministerul Justitiei. Tot surse declarau ieri ca Tariceanu intentioneaza sa transmita Presedintiei saptamâna viitoare propunerea pentru Justitie. Pana acum premierul a tras de timp, gasindu-se intr-o situatie dificila. Pe langa opozitia lui Basescu fata de deciziile sale, Tariceanu nu are o situatie roz nici in partid. Liberali precum Renate Weber, dar nu numai, nu s-au inghesuit sa preia pe final de mandat un portofoliu atat de sensibil si nu s-a dorit nici un ministru neimplicat politic. Pe de alta parte, Melescanu nu a vrut in ruptul capului sa paraseasca Apararea in favoarea lui Stroe, care oricum nu este foarte agreat la Cotroceni.

De altfel, Basescu a afirmat ca i se pare corect sa inlature orice speculatii, motiv pentru care a informat ca, in cursul dupa-amiezii de vineri, a avut o consultare cu premierul Calin Popescu Tariceanu si ca amandoi au fost de acord cu propunerea pentru Justitie. Presedintele a precizat ca, in cadrul acestor discutii, a primit de la primul-ministru toate informatiile legate de activitatea trecuta a lui Predoiu.
"Vreau sa va asigur de tot sprijinul meu", i-a spus Basescu proaspatului ministru, caruia i-a mentionat ca va avea "o misiunea relativ dificila", cu raportul din iunie al CE pe justitie. Potrivit Ziua, seful statului l-a asigurat pe detinatorul portofoliului Justitiei ca Romania nu este acum in pericol de a i se aplica o clauza de salvgardare in situatia in care-si va continua reformele si si-a exprimat convigerea ca Predoiu va reusi, in aceeasi masura in care a facut-o si ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, amenintat la investitura cu eventualitatea unei clauze. "Am toata increderea in dumneavoastra", i s-a adresat presedintele lui Predoiu, despre care a apreciat ca este persoana tanara, a carei CV este unul lung, dar care dovedeste "recunoasterea profesionala".

Expert in drept comercial si fara apartenenta politica

Potrivit paginii de internet a cabinetului de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu, Catalin Predoiu are "o experienta vasta in domeniul dreptului comercial cuprinzand structurarea unor tranzactii de mare complexitate. El ofera in mod curent servicii de asistenta juridica si reprezentare unor importanti clienti locali si internationali in diverse tipuri de tranzactii incluzand tranzactii corporatiste, structuri societare complexe, fuziuni si achizitii". Romania Libera mentioneaza ca acesta este membru al Baroului Bucuresti din 2003, "autorul unor articole si studii in materia dreptului comercial, publicate in reviste de specialitate din Romania. Lui Catalin Predoiu i-a fost acordat Premiul Academiei Romane in calitate de co-autor al unui tratat privind societatile comerciale".Conform informatiilor, Catalin Predoiu a predat drept comercial la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.