Asta, daca va fi adoptat de Parlament, pentru ca actuala lege permite accesul la arhive dupa 30 de ani de la crearea acestora.
"Arhivele PCR sunt deschise de aproape opt luni, accesul este liber si egal si in tot acest timp nu s-a petrecut niciun cutremur pe scena politica. O situatie de fapt trebuie sa devina una de drept, sa fie legiferata", a declarat directorul general al Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu, citat de NewsIn.
Potrivit Arhivelor Nationale, noul proiect de lege este rezultatul unei colaborari dintre Ministerul Internelor si Reformei Administrative si Ministerul Culturii si Cultelor, fiind consultate organizatii profesionale si ONG-uri.
Proiectul de act normativ aduce mai multe modificari, printre care: definirea unui nou cadru legislativ de reglementare a tuturor activitatilor si a practicilor arhivistice din Romania, oferirea unui cadru juridico-legislativ adecvat pentru includerea arhivelor si a documentelor de valoare istorica in Patrimoniul Arhivistic National, pentru constituirea unei evidente riguroase a acestora, pentru pastrarea si utilizarea lor, evitandu-se situatiile din prezent, de distrugere sau compromitere a unor fonduri de arhiva, uneori prin aplicarea unui tratament arhivistic defectuos.