Romania ar putea deschide o misiune diplomatica la Kabul, decizia fiind luata la nivel politic.

In perioada urmatoare va fi organizata o misiune de inspectie pentru a gasi o cladire si a stabili conditiile de securitate, a declarat Raduta Matache, secretar de stat in MAE, anunta NewsIn.

"Decizia deschiderii unei misiuni diplomatice la Kabul a fost luata din punct de vedere politic. Vrem sa deschidem o misiune si sa aparam interesele cetatenilor romani care vor fi acolo. Vrem sa putem sprijini cercurile de afaceri care poate nu azi, nici maine, dar in catva timp vor fi atrase de piata de 31 de milioane de oameni ce o constituie Afganistanul", a declarat secretarul de stat in MAE Raduta Matache, aflata la conferinta "Prezenta NATO in Afghanistan", organizata la Iasi in perioada 25-26 februarie.

Intrebata cand anume ar putea fi deschisa aceasta misiune, Matache a raspuns ca nu poate garanta in acest moment ca, pana la sfarsitul acestui an, in conditiile bugetare cunoscute, Romania va reusi sa deschida o misiune. "Dar daca nu o vom deschide in 2008, va ramane una din prioritatile noastre pentru anul viitor", a subliniat ea.

Secretarul de stat a precizat ca in perioada urmatoare va avea loc o misiune de inspectie care va stabili conditiile exacte. "E vorba de gasirea unei cladiri, de stabilirea conditiilor de securitate, a bugetului viitoarei misiuni", a detaliat Matache.

"A avea o misiune diplomatica la Kabul arata ca ne pasa de aceasta tara.Cuvantul-cheie legat de eforturile noastre acolo este afganizarea, a ajuta guvernul sa detina controlul asupra intregii tari", a explicat secretarul de stat, precizand ca misiunea diplomatica va ajuta si la strangerea de informatii din teren.

Fostul consilier prezidential Sergiu Medar a subliniat si el importanta deschiderii unei misiuni diplomatice la Kabul. "Oamenii de afaceri ma intreaba daca este periculos. Desigur ca este. Dar este si o oportunitate de a ajuta la reconstructia acestei tari, nu doar o simpla oportunitate de afaceri. Acesta trebuie sa fie mesajul misiunii diplomatice romanesti la Kabul", a spus Medar.

Conferinta "Prezenta NATO in Afganistan - Contributia Romaniei la pacea si securitatea globala" se desfasoara in anticiparea summitului NATO ce va avea loc pe 2-4 aprilie la Bucuresti, unde se asteapta adoptarea unui "plan strategic politico-militar" ce va contine un angajament mai ferm din partea aliatilor in privinta operatiunilor din Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.