AP citeaza un fost oficial roman care spune ca a vazut personal mai multe schimburi suspecte de pachete si prizonieri pe aerodrom
La Baza militara de la Mihail Kogalniceanu s-au facut transferuri ilegale de prizonieri CIA suspectati de terorism, potrivit unei informatii publicate duminica de agentia Associated Press. Aceasta citeaza un ex-oficial roman care sustine ca a fost martor al mai multor trasferuri ilegale de detinuti in incinta aerodromului de la Kogalniceanu. Potrivit spuselor sale, avioanele americane aterizau in miez de noapte, erau intimpinate pe pista de o duba neagra care lua arestatii si ii transporta in alte state. Cele mai frecvente destinatii erau Africa de Nord sau alte tari in care se practica tortura, informeaza Cotidianul. Astfel de episoade ar fi avut loc de trei ori in 2004 si de doua ori in 2005. Associated Press scrie ca pilotii americani efectuau aceste curse cu planuri de zbor false sau fara nici un document insotitor. Odata ajunse la Kogalniceanu, avioanele stateau intr-o zona rezervata aparatelor defecte, pentru a parea ca asteapta reparatii. „Totul era aranjat astfel incit sa para ca se desfasoara o activitate normala, dar, credeti-ma, nu era deloc normal“, a afirmat fostul oficial roman, sub protectia anonimatului. Aceeasi sursa a declarat ca activitatile suspecte ale CIA s-ar fi desfasurat in 3 cladiri din zona militara a aerodromului in care accesul personalului roman era strict interzis. Afirmatia este insa contrazisa de comandantul bazei, locotenentul comandor Adrian Vasile. „In 18 ani, de cind ma aflu pe acest aerodrom, nu au existat niciodata cladiri care sa se afle exclusiv sub controlul fortelor SUA sau in care personalul roman sa nu aiba acces. Si eu va pot spune o poveste siropoasa si dumneavoastra o puteti publica sub protectia anonimatului“, a afirmat el. Vasile a mai precizat ca, in ultimii 7 ani, pe Aerodromul „Mihail Kogalniceanu“ s-au desfasurat o multime de evenimente la care au fost invitati reprezentanti ai presei. „Cred ca am avut jurnalisti in baza cel putin o data pe luna. Daca ministerul avea ceva de ascuns, ar fi putut gasi un loc mai bun pentru organizarea acestor activitati.“

Dupa cum arata Romania Libera, un inalt ofiter roman in rezerva povesteste, sub protectia anonimatului, cum in perioada 2004-2005 CIA a preluat mai multe "pachete" suspecte de pe aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta, relateaza agentia americana Associated Press (AP). Sursa mai relateaza cum pachetele, despre care crede "ca erau oameni si cred ca erau bine infasurati", erau coborate dintr-un autobuz negru si urcate in avioane americane. Totul s-ar fi petrecut intr-un perimetru securizat, in care romanii nu aveau acces, iar americanii beneficiau de puteri supreme, nedeclarand traseele zborurilor sau continutul transporturilor.

Conform Jurnalul National, declaratiile ofiterului roman intaresc suspiciunile cu privire la participarea Romaniei la transferarea unor suspecti de terorism din tara in tara de catre CIA, in afara cadrului legal. Oficialitatile de la Bucuresti neaga insa orice implicare a Romaniei. Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, zambind, ca nu are cunostinta despre presupusul schimb de “pachete” suspecte de la baza Mihail Kogalniceanu. Senatorul Norica Nicolai, seful comisiei de ancheta a Parlamentului in privinta acuzatiilor legate de CIA, a sustinut ca nu a descoperit nici o dovada ca CIA a avut o inchisoare sau ca a facut interogatorii in Romania. Pe de alta parte, comandantul Aeroportului Kogalniceanu, Adrian Vasile, a declarat ieri pentru Mediafax ca in ultimii 18 ani, de cand lucreaza la aeroport, nu au existat zboruri ale CIA si nici un avion nu a stat sub paza. Cat priveste faptul ca aeronave americane ar veni in mod periodic din Irak, intr-o zona restrictionata din apropierea pistei si raman sub paza timp de mai multe zile, Adrian Vasile a sustinut ca in ultimii 18 ani nici un avion, militar ori civil, nu a stat sub paza. “Nici macar atunci cand fostul secretar american al Apararii, Donald Rumsfeld, a vizitat baza Mihail Kogalniceanu, aeronava acestuia nu a fost pazita”, a mai spus el.

Iulian Fota, directorul Colegiului National de Aparare, observa ca trasaturile acestei noi povesti sunt similare cu cele din Raportul Dick Marty de anul trecut: "Surse necunoscute si informatii greu de verificat. Daca o tara a facut niste abuzuri, trebuie sa ai niste dovezi foarte clare".
Ministerul Justitiei a confirmat ca Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie, a trimis o scrisoare in care cere tarii noastre sa furnizeze informatiile pe care le detine in legatura cu posibila folosire a teritoriului romanesc pentru operatiuni secrete ale CIA. "Se cer date suplimentare despre aceste transporturi. Urmeaza ca noi sa informam Guvernul, care va face demersurile catre comisia de ancheta din Parlament", ne-a declarat Gelaledin Nezir, purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei.

Adevarul aminteste ca la sfarsitul saptamanii trecute, Comisia Europeana a acuzat iar Romania si Polonia ca evita sa raspunda cererilor sale de a-si clarifica rolul in programul CIA. Ambele tari au negat categoric acuzatiile ca ar fi gazduit inchisori secrete ale CIA, incluse intr-un raport al senatorului elvetian Dick Marty pentru Consiliul Europei. Potrivit raportului, in locurile de detentie ale CIA, detinutii erau tinuti in lanturi si izolati, cu incalcarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.